Vjesnik nadolazećeg Ramazana: Muslimani sjutra obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib
Foto: Ilustracija

Noć želja, nade i ibadeta

Vjesnik nadolazećeg Ramazana: Muslimani sjutra obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

Muslimani u svijetu će prigodnim vjerskim aktivnostima sjutra obilježiti mubarek noć Lejletu-r-Regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta, prenosi Anadolija. 

U četvrtak, 04. redžeba 1439. hidžretske godine, odnosno 22. marta 2018. godine, s akšam-namazom, nastupa prva u nizu mubarek noći, Lejletu-r-regaib ili poznata kao Noć želja.

Ova noć se obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Lejletu-r-regaib jedna je od odabranih noći, a po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. "Lejletu-r-regaib je i noć dova, želja i nade. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; ne propustite da u noći Lejletu-r-regaiba dokučite Allahovu milost, blagodat i bereket.

U islamskom kalendaru, noć Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi'radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini, te se shodno tome one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša'bana su vjesnici nadolazećim danima ramazana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.