Pažin: Crna Gora traži podršku evropskih partnera da otpočne završnu etapu strateškog evropskog puta

Faza zatvaranja evropskih poglavlja

Pažin: Crna Gora traži podršku evropskih partnera da otpočne završnu etapu strateškog evropskog puta

U obraćanju članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta danas u Briselu, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin izrazio je očekivanje da će dobrim kvalitetom unutrašnjih reformi, uz visok stepen podrške evropskih partnera, Crna Gora zaslužiti prelazak u finalnu etapu svog strateškog evropskog puta – fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Potpredsjednik je ocijenio da je 2018. godina presudna za novi zamah u politici proširenja, koji je potreban Crnoj Gori i regionu Jugoistočne Evrope.

„Mi u Crnoj Gori smatramo da smo spremni da tokom bugarskog predsjedavanja otvorimo pregovore i u preostala tri poglavlja i tako zaokružimo taj dio procesa. Svakako mnogo zavisi i od dinamike odlučivanja u EU, pa izražavamo nadu da će se taj proces odvijati na obostrano zadovoljstvo. Dodatno, očekujemo da ćemo biti u prilici i da okončamo proces zatvaranja pregovora u nekim od otvorenih poglavlja, kao što su poglavlja 7 i 10,” saopštio je.

Izrazivši uvjerenje da će Crna Gora svojim reformskim rezultatima zavrijediti dobijanje konkretnih mjerila koje je potrebno ispuniti za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 iz oblasti vladavine prava, zatražio je podršku institucija i država članica EU za ovu značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu Crne Gore. „Mi smo uvjereni da ćemo tokom ove godine imati i konačne rezultate koji potvrđuju ovo očekivanje, ali nam za to treba podrška svih EU institucija i država članica,” naveo je.

Predstavljajući rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, potpredsjednik Pažin je ukazao da je, od početka rada Agencije za zaštitu od korupcije, na osnovu mišljenja i odluka Agencije, 127 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije.

Govoreći o radu tužilaštva, naveo je da je od svog osnivanja do januara 2018, Specijalno državno tužilaštvo formiralo ukupno 1.615 predmeta, od čega je 1.020 predmeta završeno.

„U odnosu na borbu protiv organizovanog kriminala, Specijalno državno tužilaštvo je 2017. pokrenulo istragu protiv 68 osoba. Nakon završene istrage, optužnice su izdate protiv 52 osobe. Izrečene su osuđujuće presude protiv ukupno 19 osoba. Na osnovu sporazuma o izjašnjavanju o krivici, izrečene su osuđujuće presude protiv ukupno 21 osobe,“ saopštio je Pažin.

U oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom, objasnio je, samo u prethodne dvije godine, po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, Viši sud u Podgorici zabranio je raspolaganje i korišćenje imovine u više od 10 predmeta.

Riječ je o ukupno više od 250.000 kvadrata poslovnih i stambenih prostora, drugih objekata i zemljišta. Sa druge strane, trajno je oduzeto više stambenih objekata i više hiljada kvadrata zemljišta.

Pažin je naglasio da Vlada Crne Gore poštuje princip nezavisnosti medija, slobodnog izražavanja i objektivnog informisanja javnosti, kao i da oštro osuđuje bilo kakav pokušaj ili čin miješanja u uredničku politiku medija, napad na novinare ili imovinu medija.

“Više puta do sada sam kazao da je svaki napad na predstavnike medija ili imovinu medija ujedno i napad na demokratiju,” zaključio je.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.