ADP-Zid: Odluka o naknadi za komunalno opremanje negativno utiče na ionako loš standard građana
Ilustracija

ADP-Zid: Odluka o naknadi za komunalno opremanje negativno utiče na ionako loš standard građana

Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, objavljenoj na zvaničnom sajtu Glavnog grada, a o kojoj će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada 16. marta 2018. godine, propisani su uslovi, visina, način, rokovi i postupak plaćanja naknade za bespravne objekte u sedam zona.

Asocijacija za demokratski prosperitet -ADP – Zid smatra da ova Odluka negativno utiče na ionako loš standard građana, naročito na određenu socijalnu kategoriju stanovništva.

Iz ADP-Zid dodaju da sam proces legalizacije iziskuje velike troškove, te da je stoga potrebno preduzeti niz mjera kako bi se pomoglo ranjivim kategorijama (lica u stanju socijalne potrebe, nezaposleni, romi i drugi).

"Naime, vlasnici bespravnih objekata u 1a zoni za legalizaciju će plaćati 141 euro po m2, u I zoni 136 eura po m2, dok će u II zoni ta cijena iznositi 97 eura po m2. Komunalije u trećoj zoni vlasnici nelegalno sagrađenih objekata plaćaće 73 eura po m2, u četvrtoj zoni određena je cijena od 63 eura po m2, a u petoj zoni 48 eura po m2. Šesta zona obuhvata sela u kojima se, po odluci, komunalije neće plaćati", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje ADP-Zid u odluci takođe stoji da, u slučaju kada vlasnik bespravnog objekta naknadu plaća jednokratno, iznos naknade će se uvećati za 5 odsto, odnosno 20 odsto ako vlasnik bespravnog objekta zahtijeva da naknadu plati u jednakim mjesečnim ratama.

"Za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada se uvećava za 2,5 odsto, a iznos se može plaćati jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, u skladu sa zahtjevom vlasnika bespravnog objekta.

Za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji jedinica lokalne samouprave na Crnogorskom primorju, obračunava se i naplaćuje posebna naknada, u skladu sa zakonom koji uređuje regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Posebna naknada se plaća u najviše 36 jednakih mjesečnih rata, navedenih u zahtjevu vlasnika bespravnog objekta, shodno članu 165, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata", saopšteno je.

Na osnovu svega navedenog, ADP – Zid će u narednom periodu uputiti inicijative Glavnom gradu, predstavnicima političkih partija i drugim subjektima, a čija je uloga važna u ovom procesu.

"Kroz te inicijative cilj je da se omogući pomoć i olakša proces legalizacije, posebno onim kategorijama stanovništva koja teže zadovoljavaju egzistencijalne i socijalne potrebe.

Zainteresovani građani iz čitave Crne Gore, za sva pitanja i nedoumice, a koje se tiču postupka legalizacije, mogu se obratiti ADP – Zidu  na broj telefona 067 210 848, kako bi dobili više informacija o aktivnostima i pomoći koju mogu da dobiju u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.