Erdogan poželio da djevojčica pogine: Sahranili bismo je sa zastavom(VIDEO)
Erdogan i djevojčica

Oštre reakcije u Turskoj

Erdogan poželio da djevojčica pogine: Sahranili bismo je sa zastavom(VIDEO)

Lavina oštrih reakcija uslijedila je nakon što je predsjednik Turske i lider Partije pravde i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdogan poželio da jedna djevojčica pogine u borbi.

Kako prenosi BBC, Erdoan je govorio na kongresu stranke. U jednom momentu na binu je dovedena djevojčica u vojnoj uniformi. Vidno uplašena, ona je stajala pored predsjednika, koji je držao vatreni govor.

- Ako bi ona postala šehid(žrtva), sahranili bismo je sa zastavom – rekao je Erdogan, dok je djevojčica uplašena plakala, prenosi Avaz.

Njegove su pristalice razdragano su skandirale, nazivali ga „komandantom“ i tražile da ih lično povede u borbe za grad Afrin u Siriji.

U posljednjih nekoliko sedmica bjesne žestoke borbe turskih vojnih trupa i kurdskih formacija koje drže ovaj grad na sjeveru Sirije.

Čim je snimak govora i uplašene i uplakane djevojčice emitovan, krenule su reakcije kako humanitarnih i nevladinih organizacija tako i običnih ljudi.

Oni su ocijenili da je Erdoganov nastup odvratan, da se radi o jasnom primjeru zlostavljanja djece, te glorifikovanju smrti.

Djevojčica, čiji identitet nije objavljen, bila je među učesnicima kongresa AKP-a, obučena u vojnu uniformu i s crvenom beretkom na glavi. Istu takvu kapu nose pripadnici turskih specijalnih snaga, angažovanih u Afrinu.

Na snimku se vidi i kada djevojčica počinje plakati, a Erdogan je tješi riječima da „specijalci ne plaču“. On pokušava, dalje, razgovarati s njom, govoreći da može biti šehid. Upitao je da li je spremna na sve, uključujući i da pogine, a ona je kroz plač odgovorila da jeste.

Na kraju govora Erdogan je poljubio djevojčicu u obraz, a ona je u suzama napustila binu.

Twitter je ubrzo bio prepun osuda.

Jedan od korisnika te društvene mreže napisao je da je cijela scena sramotna!

- Ona je dijete. Ovo je užasno.  Ne možete joj poželjeti smrt i onda samo reći – "Božija volja" – ako se to desi – napisao je jedan "tviteraš".

BBC prenosi i da Erdoan nije odgovorio na kritike.

Ovaj medij, nadalje, ističe da turski predsjednik često koristi sahrane kako bi plasirao zapaljive političke govore. Oponenti mu zamjeraju da nema obzira ni na sahranama gdje su žrtve djeca, i da tu situaciju iskoristi za plasiranje političkih poruka. Oni, dalje, ističu da nijedan od Erdoanovih sinova nije služio vojsku!

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.