Kosovo dobilo 38,5 miliona eura od EU za modernizaciju željeznice
Foto: Anadolija

Kosovo dobilo 38,5 miliona eura od EU za modernizaciju željeznice

Ministarstvo finansija Kosova danas je potpisalo sporazum o grantu sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o modernizaciji kosovskih željeznica, odnosno željezničke pruge 10, u vrijednosti od 38,5 miliona eura.

Sporazum su potpisali ministar finansija Bedri Hamza i direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu EBRD-a Šarlot Ruh, javlja Anadolija.

Potpisivanju su prisustvovali i generalni direktor Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danielson, upravni direktor za Evropu i Centralnu Aziju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Tomas Majr Harting i ministarka evropskih integracija Durata Hoksa.

Ministar Hamza je nakon potpisivanja sporazuma naveo da će se obnova kosovske željeznice obaviti u tri faze i da će ukupna vrijednost radova iznositi 195,5 miliona eura.

“Prvu fazu projekta, koja se očekuje da počne sa radovima ove godine i obuhvata 64 kilometara željeznice od Elezovog Hana do Kosova Polja, Evropska unija će finasirati sa 38,5 miliona eura donacije. To je pomoć i finansijska podrška za projekte na Kosovu i kosovski narod i to su nepovratna sredstva, dok će EBRD i Evropska banka finansirati sa po 19,2 miliona eura”, kazao je Hamza.

Po njegovim riječima, za drugu etapu od Kosova Polja do Mitrovice dužine 35 kilometara EU je izdvojila 17,2 miliona eura za fizičke radove i za to će biti potpisan se sporazum u narednim mjesecima, dok će treća etapa obuhvatati segment dug 42 kilometra od Mitrovice do granice sa Srbijom i čija vrijednost će iznositi 24 miliona eura.

Ruh iz EBRD-a izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom kojim se produbljuje saradnja sa Kosovom. Ona je istakla da je projekt modernizacije željeznice važan za povezivanje Kosova sa susedima.

Danielson iz Evropske komisije ocijenio je važnim potpisivanje sporazuma koji se odnosi na željezničku liniju od Prištine ka jugu, kao dio šire agende povezivanja Zapadnog Balkana i od suštinsog je značaja za građane Kosova, regiona i EU.

“Nakon što bude uređena, ponudiće bolju vezu, bolje mogućnosti za poslovanje i kontakte među ljudima”, kazao je Danielsson.

On je dodao da je kosovska željeznica dio programa obnove orijentalne pruge Istok, kojim se povezuju Kosovo, Bugarska i Grčka sa preostalim dijelom Evrope.

 Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.