Amfilohije: Svi  koji podržavaju teroriste na Kosovu i Metohiji odriču se kralja Nikole
Foto:MCP

Obilježena 140. godišnjica oslobođenja Bara od Turaka

Amfilohije: Svi koji podržavaju teroriste na Kosovu i Metohiji odriču se kralja Nikole

Svetom arhijerejskom liturgijom u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i osvećenjem spomenika kralju Nikoli Petroviću u Baru je danas proslavljen jubilej – 140 godina od oslobođenja ovog primorskog grada od viševjekovne turske okupacije.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da je zemaljski čovjek prizvan da uzrasta u mjeru Hristovu.

„To je ono što svjedoči Crkva Božja evo već dvije hiljade godina. Svi hramovi koji su podignuti na zemlji, podignuti su u čast Hrista Boga od Djeve rođenoga. Svi su oni izrasli iz one skromne pećine vitlejemske. Svi su se oni tu rodili rođenjem Hristovim, pa i ovaj sveti hram  Svetoga Jovana Vladimira“, rekao je on.

Dodao je da je i Sveti Jovan Vladimir mučenički postradao za Hrista, kao što je prije dvije hiljade godina postradao i Sveti arhiđakon Stefan.

„I evo ga, vraća se među nas, spomen njegov vaskrsava i u ovom gradu kojim je on vladao u svoje vrijeme, svjedočeći Hrista vaskrsloga i njegovo vaskrsenje, potvrđujući da oni koji su Božji, koji žrtvuju sebe za istinu Božju, za pravdu Božju i za bližnje svoje – oni konačno pobjeđuju“, kazao je Vladika Amfilohije, pišw sajt Mitropolije.

Po završetku Liturgije služen je pomen i svečano otkriven i osveštan spomenik oslobodiocu Bara, knjazu, potonjem kralju Nikoli Prvom Petroviću, rad akademskog vajara Miodraga Živkovića iz Beograda.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je i kamen na kome se nalazi lik kralja Nikole sletio s Lovćena.

„I dobro je što je sletio, zajedno sa Svetim Petrom Lovćenskim Tajnovidcem i zajedno, evo, sa kraljem Nikolom, oslobodiocem i pjesnikom, takođe. Blagodarimo svima koji su doprinijeli da se ovo znamenje podigne, na prvom mjestu profesoru Živkoviću i njegovom saradniku i učeniku Draganu Radenoviću“, kazao je on.

Rekao je da je današnja svetkovina divan i značajan događaj.

„I ono što je značajno, grad ovaj ne zaboravlja oslobodioce svoje, nego evo i na ovaj način se sjeća njih i onoga koji je bio na čelu te vojske“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Naglasio je da je kralj Nikola oslobodilac i Kosova i Metohije 1912. godine.

„Kosova i Metohije za koje su hiljade njih žrtvovali svoj život pri oslobođenju manastira Dečana i Pećke Patrijaršije. Pominjem posebno Dečane, jer, eno, kruna kralja Stefana Dečanskog čuva se u Cetinjskom manastiru, kruna kojom je 1910. krunisan kralj Nikola, čime je organski vezao i sebe i Crnu Goru, i njenu prošlost, sadašnjost i budućnost za carske Dečane, za Pećku Patrijaršiju, za Kosovo i Metohiju“, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je poručio da se svi oni koji danas podržavaju teroriste na Kosovu i Metohiji odriči kralja Nikole i njegovih oslobodilaca Kosova i Metohije.

„A ovo znamenje je vezano ne samo za spomen oslobodilaca Bara, nego i za spomen oslobodilaca Kosova i Metohije iz 1912. godine“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.