Radnici se najviše žalili na neisplaćene naknade, prekovremeni rad, rad u dane praznika
Ilustracija

Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova podnijeto oko 2.000 predloga

Radnici se najviše žalili na neisplaćene naknade, prekovremeni rad, rad u dane praznika

Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova tokom 2017. podnijeto je oko 2.000 predloga, što je za oko 78 odsto manje u odnosu na 2016. godinu. Individualni sporovi su se najčešće odnosili na neisplaćene naknade, prekovremeni rad, rad noću, rad u dane državnih i vjerskih praznika.

U periodu od 1. januara zaključno sa 14. decembrom 2017. godine, podnijeto je 2.008 predloga za mirno rješavanje individualnih i kolektivnih radnih sporova, saopštila je Dnevnim novinama direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Zdenka Burzan, prenosi CdM.

To znači da je broj podnesenih predloga čak 78.11 odsto manji u odnosu na 2016. godinu kada ih je podnijeto ukupno 9.175, i za oko 45 procenata manji nego u 2015. godini, kada ih je bilo 3.679.

Postupak mirnog rješavanja radnog spora pokreće se podnošenjem Predloga Agenciji, a strane u sporu predlog mogu podnijeti zajednički ili pojedinačno.

Tako se, prema podacima Agencije, kada su u pitanju individualni radni sporovi, predmet spora u 2017. godini najčešće odnosio na neisplaćene naknade za troškove prevoza na rad i sa rada, prekovremeni rad, rad noću, rad u dane državnih i vjerskih praznika.

Takođe, predmeti su se odnosili i na odvojeni život, naknade štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora. Bilo je i sporova koji su nastali zbog neisplaćenih ili manje isplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i sporova povodom nezakonitog rasporeda na drugo radno mjesto.

“Kada su u pitanju kolektivni radni sporovi predmet spora odnosio se na nepoštovanje odredbi kolektivnog ugovora (neuplaćena naknada za rad, naknada za prevoz i druga finansijska davanja zaposlenih), kao i izmirivanj e potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka i regresa po sporzumu zaključenom između Vlade Crne Gore i socijalnih partnera”, navela je Burzan u odgovorima dostavljenim DN.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.