Zbog ubistva Đurića porodici 50 000 eura odštete
Otvoreno odjeljenje u Spužu

Mogli da mu sačuvaju život

Zbog ubistva Đurića porodici 50 000 eura odštete

Porodica pokojnog Dalibora Đurića dobiće 50.000 eura odštete zbog ubistva tog Kotoranina u zatvoru.

To je odluka sudije nikšićkog Osnovog suda Marka Blagojevića, koji je djelimično usvojio zahtjev porodice Đurić. Sudija je obrazložio da je Kazneno popravni dom svojim nezakonitim i nepravilnim radom prouzrokovao štetu tužiocima, jer im je od 1. jula 2016. bilo jasno ukazano da je Đurićeva bezbjednost ugrožena. 

“Pa su od tog dana mogli i morali preduzeti sve potrebne mjere kako bi to osuđeno lice zaštitili od eventualno izloženih uticaja spolja, što nisu učinili. Koliko je bezbjednost pokojnog Đurića bila ugrožena govori i bezobziran način na koji je izvršeno krivično djelo kada je on lišen života, ali to jasno ukazuje na nivo bezbjednosti osuđenih lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Poluotvorenom odjeljenju KP doma”, napisao je sudija Blagojević u obrazloženju presude.

U obrazloženju piše i da  sud nalazi da je KP dom od 1. jula 2016. zanemario činjenicu procjene bezbjednosti za Đurića i da nisu preduzeli nijednu radnju da  povećaju bezbjednost tog osuđenika.

“Da su organi tužene, nakon dobijanja procjene bezbjednosti za osuđenika Đurića preduzeli sve što su trebali i što su mogli (izmještanjem u zatvoreno odjeljenje) rizik od lišenja njegovog života bio bi smanjen na najmanju moguću mjeru, pa čak i u potpunosti isključen”, piše u obrazloženju presude. 

Đurićeva majka Nevenka, supruga Aleksandara i njihovo dvoje maloljetne djece tužbom su tražili  300.000 eura odštete od države. Sudija Blagojević odlučio je da država i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, u kom je Đurić ubijen, njegovoj djeci isplate po 12.500 eura za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti oca. 

Istom presudom naloženo je da se Nevenki Đurić isplati 15.000 eura, a pet hiljada eura manje dobiće supruga ubijenog osuđenika.

Blagojević je odbio  tužbeni zahtjev u dijelu iznad dosuđenog, kojim su Đurići tražili da im se na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti bliskog lica - sina, supruga i brata, isplati ukupno 235.000 eura.

Navodni član škaljarskog kriminalnog klana ubijen 22. septembra 2016. godine.

Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati. Pola sata kasnije umro je bolnici.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.