U vrtiću
Vrtić "Đina Vrbica"

Standardi nisu ispoštovani

U vrtiću "Đina Vrbica" u grupama i po 87 djece

Javna predškolska ustanova ,,Đina Vrbica“ ove školske godine prekršila je zakon kada je odlučila da u pojedinim vaspitnim grupama upiše čak i po 87 mališana na 20 metara kvadratnih, ocijenila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u zavisnosti od uzrasta djece, broj upisanih mališana u vaspitnoj grupi može biti od osmoro do 20.

Mijušković je istakla u mišljenju da JPU ,,Đina Vrbica“ nije ispoštovala ni standard prema kojem radna površina po djetetu treba da iznosi tri metra kvadratna.

Ovakvo mišljenje donijela je postupajući po pritužbi predstavnice roditelja u Upravnom odboru vrtića koja se požalila da brojnost djece onemogućava normalno funkcionisanje, kao i da u neuslovnom prostoru jedu, spavaju i igraju se.

"U vaspitnim jedinicama ,,Poletarac 1“ i ,,Poletarac 2“ previše je upisano djece. Ovakva situacija u mnogome može dovesti u pitanje sigurnost i bezbjednost mališana, kvalitet pruženih usluga, a samim tim i ostvarivanje najboljeg interesa djece i ne samo da otežava vaspitno obrazovni rad i zanemaruje individualni pristup djetetu, nego i pogoduje povećanju negativnih rizika po dobrobit djece", navela je Mijušković u mišljenju.

 Zatražila je od JPU ,,Đina Vrbica“ da u saradnji sa nadležnim državnim organima hitno riješi ovaj problem, vodeći računa o preporučenim standardima i uslovima za boravak djece.

Uprava je, kako je istakla, takođe, u obavezi da sačini plan za prelazni period do gradnje novih objekata, odnosno da pronađe dodane prostore koji će moći da odgovore potrebama vaspitno obrazovnog rada i planiranog upisa za narednu godinu.

- "Đina Vrbica“ dužna je da nam dostavi izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim na izvršenju preporuka, u roku od tri mjeseca – istakla je Mijušković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.