Erdogan: Ako izgubimo Jerusalim ne možemo odbraniti ni Meku ni Medinu
Erdogan

Erdogan: Ako izgubimo Jerusalim ne možemo odbraniti ni Meku ni Medinu

"Ako izgubimo Jerusalim ne možemo odbraniti ni Medinu. Ako izgubimo Medinu onda ne možemo odbraniti ni Meku, a ni Kabu", poručio je danas turski predsjednik.

Dodao je kako je priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela uslijedio novi napad na muslimane.

"Sada je preko Jerusalema počeo novi napad na cijeli Bliski istok i svih muslimana", kazao je Erdogan, dodajući da je odgovor na to uslijedio u srijedu kada je u Istanbulu održan vanredni samit Organizacije islamske saradnje (OIC) na kojem se raspravljalo o pitanju Jerusalima.

"Ne zaboravite da Jerusalim znači i Istanbul, i Islamabad, i Džakartu, i Medinu, Kairo, Damask i Bagdad. Kaba za sve muslimane predstavlja čast, ponos, dostojanstvo i svrhu postojanja. Mi ne možemo odustati ni od jednog od ovih. Šta god bude potrebno da bi stali u zaštitu Allahove naredbe i amaneta to ćemo i uraditi", rekao je turski predsjednik u obraćanju na dodjeli nagrada "Necip Fazil" u Istanbulu.

Erdogan je najavio  danas da će muslimanske zemlje tražiti od Ujedinjenih nacija "poništenje" kontroverzne odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Erdogan je rekao da bi taj proces valjalo započeti u Savjetu bezbjednosti UN, a ako tamo bude veta na tu odluku, onda će se u Generalnoj skupštini UN raditi na "poništenju te nepravedne i nezakonite odluke", prenio je AP.

Turski predsjednik je to rekao na mitingu u centralnoj provinciji Konja, nakon samita Organizacije islamske saradnje koju čini 57 zemalja. Na tom skupu održanom u srijedu u Istanbulu, istočni Jerusalim je proglašen "glavnim gradom okupirane Palestine" uz poziv svim zemljama svijeta da priznaju palestinsku državu.

Turski lider je danas optužio SAD da su "bacile bombu" na Bliski istok proglašenjem Jerusalima za glavni grad Izraela, što je izazvalo ljutite reakcije u regionu i muslimanskom svijetu uopšte.

Erdogan je, prenosi je Frans pres, dodao da "muslimani ne mogu prihvatiti da oni (SAD) pokušavaju da naprave od Jerusalima glavni grad terorističke države" Izraela.

Turska i Izrael su normalizovali odnose prošle godine posle šest godina krize zbog upada izraelskih komandosa na brod koji je 2010. prevozio pomoć pojasu Gaze.

Turska je jedan od najglasnijih protivnika Trampove odluke o priznanju Jerusalima čiji je istočni deo Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Agencije

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.