DF: Lavrov se oglasio u vezi državnog udara, Šišmakov i Popov nisu hapšeni

Katnića da objavi službenu zabilješku o privođenju i saslušanju

DF: Lavrov se oglasio u vezi državnog udara, Šišmakov i Popov nisu hapšeni

Demokratskog fronta objavlio je odgovor ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova upućen deputatu ruske Dume i predsjedniku partije Rodina Alekseju Žuravljovu, a vezano za suđenje u Crnoj Gori u slučaju državnog udara.

U svom odgovoru ministar Lavrov jasno saopštava da se protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića vodi montirani politički proces, prepun tužilačkih apsurdnosti i nekonzistentnih optužbi, a sve u cilju pojačavanja antiruske histerije u Crnoj Gori.

Kako su pojasnili iz DFa, u odgovoru je jasno negirana bilo kakva umiješanost Rusije u organizovanju nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori, koje su rezultat neutemeljenih i tendencioznih tvrdnji zvanične Podgorice i njenih stranih mentora. 

"Ono što je veoma važno primijetiti u stavovima prvog čovjeka ruskog MID-a, jeste i zvanična tvrdnja da optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nijesu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge države. Imajući u vidu ovaj javno prezentovani podatak zvaničnih organa Ruske Federacije, optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ne samo da je razbijena, već bi trebalo da rezultira ozbiljnim krivičnim sankcijama prema specijalnom državnom tužiocu,“ naglasili su iz DF-a.

Ističu da je upravo Katnić optužnicu u slučaju tzv. državni udar bazirao na navodnim hapšenjima Šišmakova i Popova od strane organa Republike Srbije, svjesno obmanjujući ne samo crnogorsku javnost, već i Viši sud.

"Zbog toga pozivamo specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da objavi tu famoznu službenu zabilješku o privođenju i zapisnik o saslušanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, posebno jer se hvali najboljim odnosima između Crne Gore i Srbije od dolaska Južnih Slovena na Balkan.“, poručili su iz DFa.

Smatraju da nije dovoljno samo smijeniti glavnog specijalnog tužioca već da on mora i krivično odgovarati zbog svojih djela.

Pozvali su i nadležne organe u Srbiji da objave zapisnik o saslušanju Šišmakova i Popova na koji se poziva Katnić, a koji je, kako kažu, očigledno plod njegove nastrane mašte zasnovane na mržnji prema DF-u koju mu svakodnevno hrani Duško Marković.

"Sada je potpuno jasno zašto je čitava optužnica bazirana na antologijskoj rečenici: „Edi mi je rekao“, pošto ni svjedok saradnik ne zna, ni ime ni prezime famoznog Rusa koji je planirao državni udar u Crnoj Gori. Ali zato Milivoje Katnić šest mjeseci nakon oktobarskih izbora koristi identitet ove dvojice Rusa kako bi u optužnici upotrebljavao prezimena Širokov i Šišmakov zavisno od inteziteta falsifikata koji je trebao da mu podupre fabrikovane dokaze. Nakon objavljivanja ovog dokumenta nemamo dilemu da više više nije dovoljno smijeniti Milivoja Katnića, već da on u skladu sa Krivičnim zakonikom mora odgovarati zbog zloupotrebe službenog položaja, pomaganja u izvršenju krivičnog djela, ometanja pravde i uklanjanja tragova u dužem vremenskom periodu. A taj dan se približava, Milivoje!,“ naveli su iz DFa.

Prevod pisma ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova deputatu ruske Dume i predsjedniku partije Rodina Alekseju Žuravljovu možete pročitati u nastavku:

lavrov

Sergej Lavrov

"Sudski proces o tzv. „pokušaju državnog prevrata“ od 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori, za čije učesnike slove (važe, smatraju se) lideri crnogorske opozicije A. Mandić i M. Knežević, a takođe i ruski građani E. Šišmakov i V. Popov, ima transparentan karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji. Predočeni tokom prošlih sudskih ročišta rezultati rada crnogorskih istražitelja (to jest: tužilaca, lica koja nastupaju u istražnom postupku u ime suda) pokazuju apsurdnost i nekonzistentnost najavljenih optužbi. A uplitanja na temu o „ruskom tragu“ izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost sprovedene istrage od strane vlasti u Crnoj Gori. Ruska strana kategorički odbacuje mogućnost zvanične umiješanosti u bilo kakve pokušaje organizovanja nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori, i odbacuje u vezi s tim neutemeljene i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih stranih mentora. Prema postojećim informacijama, građani Rusije E. Šišmakov i V. Popov u Crnoj Gori, ili u bilo kojim drugim zemljama, nijesu se zadržavali. U slučaju dobijanja od njih, ili od zvaničnih predstavnika, odgovarajućih obraćanja, Ministarstvo inostranih djela Rusije spremno je da ostvari svu neophodnu saradnju u zaštiti zakonitih prava i interesa ruskih građana.S poštovanjem, S. Lavrov".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.