Pućdemon najavio pobjedu na izborima
Karles Pućdemon

Pućdemon najavio pobjedu na izborima

Smijenjeni katalonski lider Karles Pućdemon izjavio je danas u Briselu da će na decembarskim izborima za katalonski parlament pobijediti, kako je rekao, "represiju" španske Vlade nad katalonskom željom za nezavisnost.

Pućdemon je u jednom briselskom muzeju pred oko 200 katalonskih gradonačelnika, koji su došli u Brisel da mu pruže podršku, rekao da Katalonija "ima jedan put da postane republika - demokratski", navodi AP.

On je kritikovao Evropsku uniju zbog njene podrške, kako je rekao, "državnom udaru" koji je nad Katalonijom izvršio španski premijer Marijano Rahoj, navodi Frans pres.

"Da li ćete prihvatiti rezultat glasanja Katalonaca (21. decembra) ili ćete nastaviti da pomažete Rahoju u tom udaru", upitao je Pućdemon zvaničnike EU.

Tokom prvog javnog obraćanja otkako ga je belgijski sud juče pustio na uslovnu slobodu, Pućždemon je uglavnom govorio na francuskom, a katalonski gradonačelnici su ga pozdravili burnim ovacijama, skandirajući "predsjednik, predsjednik!"

Katalonski gradonačelnici protestovali su ranije danas u evropskom kvartu Brisela, gdje su smještene institucije EU, tražeći od lidera Evropske unije da se zauzmu za Kataloniju.

Oni su nosili transparent "Pomozite Kataloniji", a na kraju skupa su otpjevali katalonsku himnu.

U blizini tog skupa okupilo se stotinak pristalica jedinstvene Španije, od kojih su neki nosili transparente "Ne katalonskoj nezavisnosti".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.