Pućdemon uhapšen u Njemačkoj
Karles Pućdemon

Bivši predsjednik katalonske vlade

Pućdemon uhapšen u Njemačkoj

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonija Karles Pućdemon pritvoren je danas na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Rojters prenosi da je informaciju o pritvaranju Pućdemona objavio njegov advokat.

"On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju gdje planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju", izjavio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Pućždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Puđdemona, za koga se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio, Pućdemonov advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Pućdemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji.

Finske vlasti su saopštile da nisu znale gdje se Pućdemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsjednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsjednika Katalonije.

Torent je donio takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsjednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sjednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva mjeseca da izabere predsjednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

Premijer Španije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.

Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da "narod glasa, a političari imaju dužnost da riješe probleme ne stvarajući druge", prenosi AP.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

Advokat bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pućdemona potvrdio je da je danas njemačka policija pritvorila Pućdemona.

Njemačka policija je Pućdemona zaustavila na granici kada je htio da uđe u Dansku, rekao je advokat Žaume Alonso-Kueviljas, prenijela je agencija AP.

Advokat je rekao da se Pućdemon vraćao u Belgiju, u kojoj je živio od kada je pobjegao iz Španije kako bi izbjegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.