Pućdemon: Nikada se neću predati i podnijeti ostavku
Karles Pućdemon

Španija

Pućdemon: Nikada se neću predati i podnijeti ostavku

Katalonski secesionistički lider Karles Pućdemon danas je preko Tvitera najavio da da se nikada neće predati i podnijeti ostavku.

"Neću se predati, neću podnijeti ostavku, neću se povući pred nelegitimnom akcijom onih koji su izgubili izbore", naveo je Pućdemon u prvom tvitu objavljenom poslije predaje kontrole nad njegovim profilima na društvenim mrežama zatvorskim vlastima u njemačkom gradu Nojminsteru, prenosi Beta.

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije, Karles Pućdemon, uhapšen je 25. marta na sjeveru Njemačke na granici s Danskom.

On je poslije proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra otišao u Belgiju.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Vrhovni sud Španije je 23. marta podigao optužnice protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pućdemon, za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije i raspisao međunarodne potjernice na osnovu koje je Pućdemon i uhapšen u Njemačkoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.