U nedjelju protestni skup ljubitelja životinja

Sa početkom u 12 časova

U nedjelju protestni skup ljubitelja životinja "Mi smo njihov glas"

U nedjelju, 05. novembra, sa početkom u 12 časova, na trgu Sv. Petra Cetinjskog (preko puta Kapital Plaze) održaće se protestni skup ljubitelja životinja pod nazivom "Mi smo njihov glas".

Organizator protesta je NVO "Prijatelji životinja Podgorica", uz podršku Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori, kao i ostalih ljubitelja životinja.

"Povod za protestno okupljanje su veoma loši uslovi u skloništima za napuštene životinje u većini crnogorskih gradova. Podsjećamo da jedino u Podgorici postoji azil za napuštene životinje koji ispunjava Zakonom propisane uslove za rad. Ostali gradovi ili nemaju azile ili ti azili ne ispunjavaju ni onaj minimum zakonom propisanih uslova. tim azilima su psi osuđeni na sigurnu smrt, jer se prema njima ne postupa onako kako Zakon nalaže. scene koje tamo svakodnevno zatičemo su nalik na one iz horor filmova. Najveći problem ipak predstavlja to što lokalne samouprave do sada nisu pokazale interesovanje da se taj problem riješi, pa na taj način krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te ćemo biti prinuđeni da potražimo pomoć nadležnih pravosudnih organa, kao i da tražimo hitno zatvaranje svih skloništa koja rade nezakonito, sve do njihovog dovođenja u red", naveli su iz Udruženja.

Kako su istakli, oni se zalažu za takozvani "No kill" sistem u skloništima. 

"To podrazumijeva da sve lokalne samouprave započnu sprovođenje programa "Uhvati, steriliši i pusti", koji se sprovodi u većini svjetskih gradova, a koji je preporučen od strane SZO (Svjetske zdravstvene organizacije). Sprovođenjem ovog programa bi se u roku od tri do pet godina, na najhumaniji način smanjio broj pasa na ulicam i doveo do jedne, za sve građane prihvatljive brojke. Godinama unazad se pokazalo da lokalne samouprave trovanjem, ubijanjem i prebacanjem pasa u druge opštine ne rješavaju problem njihovog sve većeg broja, naprotiv, pasa je sve više na ulicama crnogorskih gradova. Jedino bi se problem riješio na ovaj način, a sa druge strane, program "Uhvati, steriliši i pusti" nije skup, a neke od svjetski poznatih organizacija za zaštitu životinja bi dobrim dijelom učestvovale u troškovima njegovog sprovođenja. Takvu priliku svakako ne bismo smjeli da ispustimo. Pozivamo sve ljubitelje životinja, kao i sve predstavnike inostranih Misija u Crnoj Gori, NVO sektora, predstavnike medija i sve dobronamjerne ljude, da nam se u nedjelju pridruže na protestnom skupu, kako bi nas bilo što više i kako bi se naš glas što dalje čuo. Sa skupa će biti poslata poruka podrške našim kolegama u Sarajevu, koji se susreću sa istim problemom i koji su najavili sličan protestni skup, koji će se održati 11. novembra u Sarajevu", zaključeno je u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.