Za paljenje automobila uzimaju od 50 do 100 eura, kazna i do 5 godina zatvora
Ilustracija

Motivi različiti

Za paljenje automobila uzimaju od 50 do 100 eura, kazna i do 5 godina zatvora

Primjeri požarom uništenih vozila su učestali, a počinioce nije lako otkriti, imajući u vidu da se paljenjem kola nerijetko spale i tragovi.Tako je do današnjeg dana, kako je to medijski zabilježeno, zapaljen 31 automobil,pišu Dnevne novine.Pored Podgorice zabilježenih paljenja automobila u 2017. godini bilo je i u Baru, Budvi, Bijelom Polju i Nikšiću.

U odnosu na prije nekoliko godina, kada je “buknula” ova problematika, stanje se u bitnom nije promijenilo, potvrdio je za Dnevne novine sudski vještak iz oblasti zaštite od požara i eksplozija Radovan Popović.

Popović navodi da je činjenica da ovaj vid krivičnog djela u kontinuitetu traje posljednjih nekoliko godina, jer počinioci misle da usljed visoke temperature i velike količine sredstava za gašenje požara dolazi do uništenja svih materijalnih tragova.

“Ovakvo mišljenje može da ima samo laik, dok stručno lice zna da u požarima ostaje mnogo materijalnih tragova na osnovu kojih se može utvrditi mjesto i uzrok požara, kao i tragovi koji mogu povezati počinioca sa izvršenim krivičnim djelom”, objašnjava Popović.

Prema navodima vještaka Popovića, motivi za ovaj vid krivičnog djela su različiti, te se, kako je kazao, najčešće radi o osveti i neraščišćenim poslovima među pojedincima, prevarama kasko osiguranja i slično.

“Na primjer, dešava se i to da prodavac vozila sumnjivog porijekla odmah nakon prijema novca od kupca, a znajući da vozilo nije regularno, sam zapali to vozilo ili pošalje nekog da to učini, kako se prevara ne bi otkrila”, kazao je Popović.

Kako je naveo u razgovoru za DN, prilikom namjernog paljenja vozila uglavnom se koristi benzin, koji je lako dostupan, dok se rjeđe koriste različite vrste eksploziva.

“Profesionalac” u disciplini paljenje automobila traži od 50 eura do 100 eura da izvrši tu radnju, nezvanično je saznanje Dnevnih novina, a trošak je oko dva eura – računajući benzin i šibice.

Sudeći po do sada (ne)riješenim slučajevima paljenja kola, nalogodavcima, koji ili iz osvete ili radi opomene primjenjuju ovaj vid “zastrašivanja”, se finansijski isplati.

S druge strane, shodno Krivičnom zakoniku, ukoliko “profesionalac” ostavi trag i bude uhvaćen, za paljenje automobila, što spada u krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, propisana je minimalna kazna od šest mjeseci zatvora, a može biti i do pet godina. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.