EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine
Sulejman Ugljanin

Ugljanin poziva

EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas EU da kako je naveo, "uvaži slobodno izraženu volju građana Sandžaka koji su na referendumu održanom 1991. godine glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika".

Na Posebnoj sjednici BNV-a povodom Dana samopredjeljenja građana Sandžaka izraženog na referendumu iz 1991. godine, Ugljanin je pozvao EU i da poštuje odluke iz Haškog dokumenta i zaključke Badinterove komisije o bivšoj Jugoslaviji. 

"Građanima Sandžaka kao autohtonom narodu na svojoj teritoriji moraju se, kroz rješavanje statusa Sandžaka, obezbjiediti mehanizmi da bez uslovljavanja počnu ostvarivati pravo na život, slobodu, sigurnost, brži ekonomski razvoj, kako bi konačno osigurali svoju političku egzistenciju", rekao je Ugljanin a prenio BNV. 

Na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine, skoro 99 odsto izašlih birača se izjasnilo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

Tadašnja vlast je rezultate referenduma odbacila, a protiv Ugljanina je podigla optužnicu zbog protivdržavnog delovanja sa namjerom da otcijepi Sandžak.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.