Francuska: Makron zvanično priznao zastavu EU
Ilustracija

Pridružuje se grupi od 16 država

Francuska: Makron zvanično priznao zastavu EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je preduzeo zvanične korake ka francuskom priznavanju simbola Evropske unije, poput zastave, čije prisustvo u francuskom parlamentu neke partije osporavaju, saopštila je danas Jelisejska palata.

U pismu upućenom predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, Makron je naveo da se Francuska pridružuje grupi od 16 država koje priznaju zastavu i druge simbole EU, prenio je Frans pres.

"Veoma sam srećan da ovdje, na Evropskom savjetu, gdje mnogi danas žele da stvore podjele, ponovim privrženost Francuske zastavi i himni Evrope", rekao je Makron prije početka samita EU.

On je odluku prvo objavio 10. oktobra, a priznavanje evropske zastave znači da „neki neće moći da je skidaju u parlamentu ili na drugim mjestima“.

Prethodne nedjelje su poslanici ljevičarske Nepokorene Francuske podnijeli amandman koji bi se obezbijedilo da „u parlamentu može biti samo (francuska) trobojka i zastava UN“.

Taj amandman je odbijen.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.