Knežević negirao krivicu: Suđenje dio osvete Mila Đukanovića
Foto:Screenshot

Suđenje za pokušaj terorizma

Knežević negirao krivicu: Suđenje dio osvete Mila Đukanovića

Suđenje optuženima za pokušaja terorizma na dan izbora dan prošle godine nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. Optuženi Milan Knežević kazao je da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. S ovim je iznošenje odbrane okončano, a sud će sa dokaznim postupkom krenuti 25. oktobra u 9 časova.

Knežević je iznoseći odbarnu kazao da nije kriv te da ne razumije optužnicu uz sve intelektualne napore, ocjenjući da je u pitanju monitran proces protiv srpskog naroda.Kazao je da je lider DPSa Milo Đukanović u maju 2016. obećao poslanicima DF da će mu platiti, jer su skandirali "Milo, lopove", i da smatra da je suđenje dio osvete Đukanovića.

 Dodao je da je tipovan zato što je Srbin i protiv NATOa da bude u optužnici. Optužio je Milivoja Katnića da je dostavljao režimskim medijima detalje iz planirane optužnice i prije nego što je podignuta.

"Niko nikad nije u istoriji državnog udara nije najavio državni udar, osim ja i Andrija Mandić. Zašto bih ja bacao 900 hiljada eura, ako ubistvo Đukanovića, kako kažu košta 125 hiljada eura. Ja o Đukanoviću mislim sve najgore, ali nikada mi nismo htjeli da se obračunavamo fizički sa njim", kazao je Knežević.

Rekao je da su 12. oktobra dobili informaciju da će ANB i DPS izazvati nerede na dan izbora, u majicama DF napasti Pink i zgradu DPS i prekinuti izbore.

"O tome je Nebojša Medojević obavijestio Milivoja Katnića u 13 časova. U 13.30 se pojavljuje "vojvoda" Paja Velimirović, odlazi u CB i saopštava da se planira nešto slično onome što smo mi poslali Katniću. U tom trenutku Velimirović postaje agent provokator, on drži javnu kuću u Zubinom potoku", rekao je Knežević.

Knežević je kazao da će odgovarati na pitanja suda i na pitanja advokata branilaca i optuženih ali i ne na pitanja tužilaštva.

Knežević je kazao da je dva puta bio kod specijalnog tužioca.

"Napisao sam i jednu poemu o tome. Imao sam korektan razgovor. Saopštio sam da nemam povjerenja u Tužilaštvo. Pitao sam zbog čega tog 16. oktobra nije pozvao mene ili Andriju Mandića nego Danilovića kao ministra unutrašnjih poslova. Odgovorio mi je da nas nije pozvao jer je negdje sumnjao da mi stojimo iza toga. Tužilac mi je rekao - reci Lavrovu, i Šojguu da ću im .... majku, ako ne isporuče Šišmakova i Popova".

On je kazao da nikoga osim Mandića i Čađenovića ne poznaje, "a kamoli Šišmakova i Popova".

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da nikada nije nikome opsovao majku.

Tokom njegovog izlaganja prekinuto je suđenje jer se optuženoj Branki Milić, koja već danima štrajkuje glađu, ukazivala pomoć.

U dosadašnjem toku suđenja, optuženi Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović i Dragan Maksić negirali su krivicu. Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na liječenje. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srbijanski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević. 

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Mandić, je na prethodnom ročištu negirao je krivicu, i kazao da je ta akcija osmišljena kako bi se spriječila izborna pobjeda DFa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.