Konjević upozorava: Plaćanje poreza imovinom nezakonito
Raško Konjević

"Privilegovanje nekoliko tajkunskih firmi"

Konjević upozorava: Plaćanje poreza imovinom nezakonito

To što je Vlada na sjednici 27. jula dala saglasnost na dva ugovora sa kompanijama Work Finder i Đurković company da se iznos poreskog dugovanja od 1,6 miliona eura naplati imovinom poreskih dužnika je apsolutno nezakonito i suprotno zakonu o reprogramu poreskog duga, preciznije članom 18 zakona koji zabranjuje naplatu poreskih dugovanja imovinom, saopštio je na press konferenciji potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Raško Konjević.

“Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija u svom saopštenju od 31. jula 2017. godine tvrdilo da se radi o zakonitom pravnom postupku, uz činjenicu da sam odmah nakon toga zatražio od Ministarstva finansija zaključke sa te sjednice Vlade, kao i da sam zatražio kopiju ugovora koji je trebalo da bude potpisan sa te dvije kompanije, punih evo već danas mjesec dana od odluke Vlade da sa tim kompanijama sklopi takvu vrstu nezakonitog pravnog posla, javnost nije uspjela da sazna da li je resorno ministarstvo finansija potpisalo jedan takav ugovor koji je na štetu građana Crne Gore, imajući u vidu činjenicu da se te dvije kompanije stavljaju u privilegovan položaj i da  se tim dvijama kompanijama  nezakonito daje mogućnost da svoja ogromna poreska dugovanja naplate imovinom (radi se o stambenim jedinicama, podrumskim prostorijama itd.).”, kazao je Konjević.

On je dodao, da Vlada, iako je zakonom o reprogramu u decembru prošle godine zaustavila takvu praksu, ponovo 27. jula htjela da na mala vrata, na nezakonit način  to uradi.

"Ovim putem, po treći put, pozivam resornog potpredsjednika Vlade, gospodina Simovića, pozivam resornog ministra finansija, gospodina Radunovića, imajući u vidu da su u saopštenju Vlade od 31. jula 2017. godine tvrdili da se radi o zakonitom pravnom postupku, da stanu iza svog javnog saopštenja, da objave ugovore sa kompanijama WorkFinder i Đurković company, da javno objave te ugovore kao i zaključke Vlade sa pomenute sjednice", kazao je potpredsjednik SDPa.

On će, nakon togam kako je rekao, te ugovore, uz krivičnu prijavu podnjeti Specijalnom tužilaštvu da utvrde da li u tim radnjama Ministarstva finansija postoji biće krivičnog djela – zloupotreba službenog položaja.

"Ukoliko i dalje nastave da ćute, na šta nemaju pravo jer se ovdje radi o novcu građana Crne Gore, barem neka javnosti kažu da li i dalje stoje iza tih pravnih postupaka, a tužilaštvo pozivam da izuzme dokumentaciju, da uzme zakon o reprogramu poreskog duga i da provjeri članove 17 i 18 i utvrdi da li je moguće bilo gdje na svijetu pozivati se na pravni osnov i na pravni akt koji je prestao da važi još 21. decembra 2016. godine”, poručio je Konjević.

On je pozvao potpredsjednika Vlade  Milutina Simovića i ministra finansija Darka Radunovića da izađu pred građane Crne Gore i objave da li se radi o zakonitom pravnom postupku.

"Ako(Radunović) kaže da je to zakonito neka taj ugovor potpiše i objavi pa će onda crnogorska javnost imati priliku da vidi da li je to zakoniti pravni posao, kako se poreski dug naplaćuje i ko je u pravu i ko govori istinu”, poručio je.

Konjević je napomenuo da je Skupština usvojila zakon o reprogramu poreskog duga i da je Vlada , odnosno jednopartijska Skupština usvajajući taj zakon u svom članu 18 prekinula sa praksom naplate poreskog duga imovinom.

"U poglavlju 3 obrazloženja tog zakona govori se o tome kako Vlada želi da ustanovi zakonom praksu neselektivne naplate poreskog duga, pravdajući to činjenicom da je potrebno, sa čim se slažem, zavesti maksimalnu fiskalnu disciplinu. Samo nepunih osam mjeseci nakon toga Vlada pod pritiskom nekoliko tajkunskih firmi koje su bliske DPS – u, donosi uredbu koju je ukinula decembra mjeseca 2016. godine sa obrazloženjem da će na takav način bolje obezbjediti fiskalnu disciplinu", naveo je Konjević.

On je podsjetio da je ključna preporuka Vladi Crne Gore od strane Državne revizorske institucije bila je da preispita takvu politiku naplate poreskog duga imovinom.

Državna revizorska institucija konstatuje da je gotovo 50 posto imovine koja je na takav način u prethodnom period naplaćena od strane poreskih dužnika, nefunkcionalna, odnosno da je država ne koristi.

“Da se radi o neadekvatnom prostoru, o garažnom prostoru, o podrumskim prostorima, o stambenim jedinicama, dakle radi se o prostoru koji država Crna Gora nema iz koga razloga da stavi u funkcionalnu poziciju. Bez obzira na ovu preporuku i činjenicu da su prije samo osam mjeseci ukinuli taj pravni akt zakonom, Vlada ponovo usvaja takvu odluku koju krije od javnosti i želi da na selektivan način dezavuiše odredbe zakona o reprogramu poreskog duga, da u privilegovan položaj stavi nekoliko tajkunskih firmi koje će svoju neadekvatnu imovinu koju ne mogu da prodaju na tržištu, u precjenjenom iznosu dati državi a na hiljade poreskih obveznika nastaviti da svoje obaveze u teškom biznis ambijentu plaćaju gotovim novcem.Ne samo poreski obveznici u smislu pravnih lica već i u smislu fizičkih lica. Da li Vlada na ovaj način želi da pošalje poruku da se porez ne treba plaćati novcem nego da porez možemo da plaćamo imovinom koja ne vrijedi? Ovakvom uredbom, maltene se van snage u jednom dijelu odredbi stavlja zakon o reprogramu poreskog duga”, saopštio je Konjević.

On je ocijenio da Vlada ovakvim ponašanjem neće dovesti do fiskalne konsolidacije i stabilnosti, suprotno preporukama državne revizorske institucije i suprotno svom opredjeljenju iz decembra 2016. Godine.

Istakao je da pod pritiskom ovih tajkunskih firmi želi da milionske iznose poreskog duga prema građanima Crne Gore naplati neadekvatnom imovinom.

“Uzmite samo primjer ove dvije kompanije koje za naplatu poreza od 1,6 miliona eura nude podrume, neadekvatne stambene jedinice i slično. Pozivam Vladu da ostane pri svom opredjeljenju iz decembra mjeseca, da striktno i neselektivno primjenjuje zakon o reprogramu poreskog duga, da se nikako ne vraća na ovakvu praksu sa kojom je i sama jednom prekunula u decembru, jer ona neće dovesti do fiskalne stabilnosti i do smanjenja poreskog duga koji iznosi 700 miliona eura i apsolutno će u privilegovan položaj dovesti samo nekoliko kompanija koje nažalost imaju desetine miliona eura poreskog duga”, zaključio je potpredsjednik SDPa.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.