Ulcinj među omiljenim destinacijama za Kosovare
Foto: AA

Albansko primorje prvi izbor

Ulcinj među omiljenim destinacijama za Kosovare

Omiljena destinacija za kosovske turiste i dalje je albansko primorje, posebno njegov južni dio, Vlora i Saranda. Slijede Crna Gora, tačnije Ulcinj, i tursko primorje, Antalija i Bodrum.

Baki Hoti, predsjednik Alternativnog udruženja turizma na Kosovu, u izjavi za Anadoliju ističe da Kosovari najviše posjećuju Albaniju, Crnu Goru i Tursku.

2017070122450136223650410Web

Foto: AA, Baki Hoti

“Destinacije Kosovara se u globalu nisu promijenile. I ovog ljeta glavne destinacije su albansko primorje, crnogorsko primorje, tačnije Ulcinj i dio Turske. To su tri zemlje najposjećenije od Kosovara. Ostali dio je počeo da se pomjera i ide se u turističke agencije kako bi se pronašle druge alternative, kao što su Dubai ili Karibi, ali to je samo početak”, kaže Hoti.

Napominje da određen broj građana posjećuje i Makedoniju, uglavnom Skoplje, Strugu i Gostivar, kako u svrhu shopinga, tako i zbog poksete kulturno-istorijskim spomenicima. On kaže da ekonomsko stanje ne ide u korist Kosovara i luksuznih turističkih paketa. 

“Imamo jednu grupu koja ima viši standard i posjećuje zemlje ili uzima dugoročne pakete. Ali, prosječno stanovništvo koristi što jeftinije i ekonomičnije pakete, koji su im pristupačniji”, kaže Hoti.

Kada je riječ o cijenama, Hoti navodi da je u Albaniji smanjenjem poreza omogućeno i smanjenje cijena smještaja, kao i da Makedonija, kao rezultat državnih subvencija, ima povoljne ponude za kosovske posjetioce. Po njemu, Turska takođe ima mnogo ponuda za Kosovare, koji ih biraju prema svojim zahtjevima i svojim budžetima.

“Svake godine ovaj trend se povećava, imajući u vidu da turistička sezona u Turskoj nudi mnogo opcija za posjete, koje su u korist građana Kosova”, kaže Hoti.

Dodaje i da Kosovo u toku ljetnje sezone posjećuje veliki broj kosovske dijaspore, koji posjećuju različite gradove, istorijske spomenike i prirodne ljepote. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.