Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru u subotu u KIC-u Budo Tomović
Ilustracija

"1000 godina od mučeničke pogibije našeg prvog sveca"

Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru u subotu u KIC-u Budo Tomović

NVO Hrišćanski pokret Crne Gore organizuje u subotu u 19 sati u sali DODEST – KIC-a Budo Tomović Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru, koga kao sveca priznaju svi narodi Balkana i čiji kult njeguju već pun milenijum .

"Upravo 4. jun po novom kalendaru je dana kada se navršava 1000 godina od mučeničke pogibije našeg prvog sveca", navode iz Hrišćanskog pokreta Crne Gore.

Vladimir, knez i svetac, simbol je, kako ističu organizatori, crnogorske državotvornosti i hriscanske duhovnosti, koje istovremeno nastaju i traju već čitav milenijum.

Hrišćanski pokret Crne Gore, kao nevladina organizacija koja afrimiše najuzvišenije hrišćanske vrijednosti u drustvu, organizuje ovo Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru, da bi se iznova podsjetili njegovog vanvremenskog podviga i učili na njegovom primjeru kako se možemo boriti za svoj narod, za svoju zemlju i u toj borbi pobjediti na jedan uzvišenij način.

Vladimirovo podvižništvo, je, dodaju iz Pokreta, prepoznato i priznato od svih naroda na Balkanu, postao je svetac koji na pravi način povezuje region, miri ono što je bilo nepomirljivo, spaja nespojivo, ujedinjuje razjedinjeno.

"Njegov kult je kult mira, kult ljubavi i kult požrtvovanja. Jer je zapalio jedan blistavi plamen božanske ljubavi, koja gori cijeli milenijum, a ne sagorjeva, koji grije a nikog da oprli. Ta vatra koja pročišćava, prepuna je milosti koja topi sante leda naših zaleđenih srca", ističu iz Hrišćanskog pokreta.

U subotu veče će biti prikazan polučasovni snimak pozorišne predstave „Vladimir i Kosara“, u režiji Slobodana Milatovića, prema tekstu poznate makedonske spisateljice, Zagorke Pop Antonska Andovska, nakon čega će na temu „Hristoliki podvig svetog kneza Vladimira Dukljanskog“, govoriti Lav Lajović, koordinator Hrišćanskog pokreta Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.