Žene rođene prije vremena imaju rizik od porođaja prije termina
Ilustracija

Istraživanje

Žene rođene prije vremena imaju rizik od porođaja prije termina

Žene koje su prijevremeno rođene i same imaju veći rizik da bi mogle imati prijevremeni porođaj.

Naučnici iz Kanade navode da je 7.405 žena koje su prijevremeno rođene imalo prijevremeni porođaj, prenosi Anadolija. 

Prema istraživanju, žene koje su rođene prije 37. sedmice su u 13 posto slučajeva imale barem jedan prijevremeni porođaj.

Žene koje su rođene prije 32. sedmice trudnoće u 14 posto slučajeva su imale ili rizik ili prijevremeni porođaj.

Naučnica Anne Monique Nuyt kaže da rezultati istraživanja pokazuju da kod žena koje su prijevremeno rođene u trudnoći svakako postoji veliki rizik da bebu rode prije vremena kada bi beba trebala doći na svijet. 

Nuyt navodi da će u nastavku sprovesti istraživanje u vezi sa genetskim uticajem na ovu pojavu. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Obstetrics & Gynecology".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.