Poboljšajte pamćenje za 10 minuta
Ilustracija

Istraživanje

Poboljšajte pamćenje za 10 minuta

Samo 10 minuta razgovara dnevno sa drugom osobom može da poboljša pamćenje i intelekt, tvrde naučnici Univerziteta Mičigen.

"Tokom naše studije druženje sa drugima pokazalo se podjednako djelotvorno kao i neke tradicionalnije psihičke vježbe za poboljšavanje pamćenja i intelektualne sposobnosti", piše psiholog Oskar Jbara.

Pregledajući podatke o 3.610 osoba starih od 24 do 96 godina, uočena je veza između visokog nivoa društvenih interakcija i razvijenih kognitivnih funkcija, piše portal Stetoskop.

Tokom drugog eksperimenta naučnici su izveli laboratorijski test da bi procijenili kako društvena interakcija i intelektualne vježbe utiču na pamćenje i psihičke sposobnosti.

"Uvidjeli smo da i kratka interakcija od samo 10 minuta povećava intelektualnu sposobnost isto kao i uključivanje u intelektualne aktivnosti", rekao je Jbara.

Što se tiče rezultata, izgleda da posjeta prijatelju ili komšiji može da bude veoma važna za oštrinu uma kao i svakodnevno rješavanje ukrštenica.

Jbara je naglasio da društvena izolacija može da ima negativno djelovanje na intelektualne sposobnosti, kao i na emocionalnu stabilnost osobe, prenosi Prva.rs.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.