Šta je opasnije: Slaba kondicija ili višak kilograma?
Ilustracija

Istraživanje

Šta je opasnije: Slaba kondicija ili višak kilograma?

Višak kilograma i manjak fizičke aktivnosti će sigurno skratiti vaš životni vijek, ali šta je opasnije?

Fizička aktivnost na različite načine pozitivno djeluje na zdravlje. Ona reguliše nivo krvnog pritiska, reguliše razgradnju glukoze, osjetljivost tijela na insulin i reguliše nivo holesterola. Drugim riječima, fizička aktivnost će pozitivno djelovati na vaše zdravlje, bez obzira na tjelesnu težinu.

Novo istraživanje je pokazalo da manjak fizičke aktivnosti uzrokuje čak dvostruko više slučajeva smrti, u odnosu na višak kilograma.

Naučnici iz Velike Britanije sproveli su istraživanje, u kom je učestvovalo 330.000 muškaraca i žena. Istraživanje je trajalo oko 12 godina, a u tom periodu naučnici su učesnicima redovno mjerili indeks tjelesne mase, obim struka, nivo fizičke aktivnosti i analizirali cjelokupno zdravstveno stanje.

Rezultati su pokazali da veći rizik od nastanka prijevremene smrti imaju osobe, koje nisu fizički aktivne, nego one, čiji je indeks tjelesne mase veći od 30. Takođe, naučnici su ustanovili da je dovoljno 20 minuta dnevno šetati da bi se rizik od nastanka prijevremene smrti smanjio za 30%, nezavisno o tjelesnoj težini.

Muškarci posebno trebaju biti oprezni, ističu naučnici. Muškarci obično imaju kraći životni vijek i veći obim struka. Upravo zbog toga je za njih važno da u što ranijoj dobi počnu vježbati svakodnevno.

 

 

(kucnilekar)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.