Provjerite da li imate rak kože (FOTO)
Ilustracija

Na vrijeme

Provjerite da li imate rak kože (FOTO)

Najopasniji tip raka kože je melanom, a mi ćemo vam pokazati kako da provjerite da li ga imate jer je kod svih vrsta raka rana detekcija najbolji način da se izbjegnu ozbiljne posljedice.

 

Asimetrija

 

Asimetrija može biti jedan od prvih znakova

Asimetrija može biti jedan od prvih znakova, Foto: Cancer.org.au

Asimetričan mladež može biti znak kancerogenog rasta, posebno kada je u pitanju melanom.

Iako nisu svi tipovi raka kože asimetrični, važno je utvrditi da li su vaši mladeži nepravilnog oblika. Najbolji način da se ovo utvrdi jeste da nacrtate vertikalnu liniju po sredini mladeža i vidite da li su dvije strane iste ili ne. Ukoliko su strane nepravilne, mladež je asimetričan.

 

Granica

 

Obratite pažnju i na izbledele mladeže

Obratite pažnju i na izblijedile mladeže, Foto: Cancer.org.au

Zamrljane ivice mladeža mogu biti znak da ta tačka raste, mijenja se ili širi. Obratite pažnju na izblijedile ili nepravilne ivice mladeža.

 

Boja

 

I boja mladeža može biti znak melanoma

I boja mladeža može biti znak melanoma, Foto: Cancer.org.au

I dok mnogi pogrešno vjeruju da tamniji mladeži ukazuju na rak kože, važno je obratiti pažnju na sve tačke koje imaju više boja, uključujući tu i crnu, plavu, bijelu i sivu.

 

Prečnik

 

Mladeži ne bi trebalo da se povećavaju kasnije tokom života

Mladeži ne bi trebalo da se povećavaju kasnije tokom života, Foto: Cancer.org.au

Obratite pažnju na sve mladeže koji se povećavaju. Kada stignemo u odrasle godine, naša težina i rast tijela se ne mijenjaju previše, tako da ni mladeži ne bi trebalo da se mijenjaju. Ukoliko ipak primijetite određene promjene, trebalo bi da posjetite doktora, prenosi 24sata.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.