Otkrijte kakvo vam je stanje organizma za samo jedan minut
Ilustracija

Sam svoj doktor

Otkrijte kakvo vam je stanje organizma za samo jedan minut

U idealnim uslovima svako bi trebalo jednom godišnje da obavi sistematski pregled kod ljekara. Budući da je to mnogima, nažalost, danas neizvodljivo, nudimo vam nekoliko jednostavnih načina da se sami pregledate i uočite zdravstvene tegobe na vrijeme.

Pogledajte oči

Beonjača može da otkrije mnogo toga o vašem zdravlju. Ona mora da bude sasvim bijele boje, a crvenilo u očima uzrokuju sitni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi. No, beonjača može postati i žućkasta. Napravite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svjetlu posmatrate beonjače, ako se boja mijenja, uzrok može biti napor, alergije ili razne iritacije, ali ako ona ostaje nepromijenjena, a nije bijela, potražite pomoć ljekara.

Opadanje kose

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki poslije češljanja primijetite više dlaka nego inače, detaljno je očistite i kod sljedećeg češljanja prebrojte vlasi. Ako vam opada do sto dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi dvjesta ili ako vam kosa opada u pramenovima, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

Izduvajte nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluzokože nosa, ali i najmanja promjena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u bijelu papirnu maramicu, a ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz, vjerovatno se radi o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žuta ili zelena sluz ukazuje na neku vrstu upale, koju bi trebalo pratiti.

Nokti

Zdrav nokat treba da bude snažan i proziran, a bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj zdravstvenih problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju na eventualne promjene. Mrlje bijele boje ukazuju na manjak vitamina i minerala u organizmu, žuta boja ukazuje na gljivične upale. Primijetite li takvu, ili sličnu boju budite oprezni, a ako se situacija pogoršava ili mijenja potražite pomoć stručnjaka.

Konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem dio je higijene usne duplje, ali ta rutina može biti i pokazatelj značajnih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako opazite krvarenje ne treba da brinete, to može ukazivati na osjetljivost desni ili manje upale koje se koncem mogu riješiti. Ali, ako desni i nakon čišćenja ne prestaju sa krvarenjem, posavjetujte se sa stomatologom.

Pogledajte mokraću

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svijetlo žute boje, ali promjene u urinu mogu da uzrokuju brojni faktori poput hrane, pića i zdravstvenih tegoba. Za neobične promjene boje i mirisa, obavezno posjetite ljekara.

(mojezdravlje.ba)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.