Tamnopute žene imaju veći rizik da obole od raka dojke
Ilustracija

Predispozicije

Tamnopute žene imaju veći rizik da obole od raka dojke

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom svijeta, a rasa i etničko porijeklo izgleda da imaju uticaj na preživljavanje, čak i kada se bolest otkrije u ranoj fazi.

Iako se rak dojke često smatra bolešću razvijenih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da oko 50 odsto onih kojima je ustanovljena dijagnoza raka dojke, a više od polovine onih koji umru od te bolesti, živi u manje razvijenim zemljama.

Kako prenosi Glas Amerike, sudeći prema podacima iz najnovije studije, SZO procjenjuje da je pola miliona žena umrlo od te bolesti tokom 2011. godine. Doktori i istraživači iz Ženske univerzitetske bolnice u Torontu proučavali su podatke više od 400 hiljada pacijenata sa rakom dojke u Americi tokom sedam godina pošto im je uspostavljena dijagnoza sa željom da saznaju da li rasa ili etničko porijeklo imaju ulogu u preživljavanju i ustanovili su da imaju.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, u poređenju sa bijelim ženama, tamnopute žene imale su jedan i po do dva puta više šansi da umru od malignog raka dojke, a žene kineskog ili japanskog porijekla oko upola manje šanse da umru od tog malignog kancera, prenosi Kurir.

Ne postoje studije koje su upoređivale procenat smrtnosti između afro-američkih žena i onih u podsaharskoj Africi ili tamnoputih žena bilo gdje drugdje, ali doktori smatraju da su te grupe pod rizikom za dobijanje agresivne vrste raka dojke.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.