10 prirodnih lijekova protiv bolesti štitne žlijezde!
Ilustracija

Šta preduzeti?

10 prirodnih lijekova protiv bolesti štitne žlijezde!

Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije tiroide same po sebi. Evo nekih prirodnih načina koji mogu da poboljšaju stanje!

Šta preduzeti?

Smanjite unos soje

Soja umije da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da pretjerano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba, piše „Zdrav život”.

Alkalizujte tijelo!

Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja štitne žlijezde ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

'Sredite' hormone

Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad štitne žlijezde.

Pažljivo sa unosom mesa

Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

Vitamin B3

Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

Gentian

Gentian je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.

Alge

Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

Kantarion

Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete tijelu u podizanju raspoloženja.

Cink i selen

Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitne žlijezde.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje stimuliše štitnu žlijezdu i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Ipak, uvijek je „bolje spriječiti nego liječiti" te živjeti što zdravije, „alkalnije", aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lijek, zapravo učinimo dobrom preventivom!

Izvor: Dnevno.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.