Za podmlađivanje kože oko očiju koristite retinol i kofein smanjuju bore
ilustracija

Dermatolozi savjetuju

Za podmlađivanje kože oko očiju koristite retinol i kofein smanjuju bore

Trljanje očiju i grubo skidanje šminke rasteže kožu i uzrokuje bore, a možete im doskočiti kremama na bazi kofeina i peptida. S kremama je najbolje početi u tridesetim.

Koža oko očiju mnogo je tanja nego ostatak lica zbog čega lako puca, a sve zbog malog broja lojnih žlijezda na tom području, prenosi super Žena.

One vlaže kožu, ali pošto ih ima manje nego na ostalim djelovima tijela, ne čine to dovoljno dobro. Takođe, njihova funkcija se s godinama dodatno smanjuje. Upravo zbog toga je tom osjetljivom području potrebna posebna njega. 

S kremama treba početi u tridesetim 

S kremama za njegu oko očiju najbolje je početi u ranim tridesetim, dok se ženama koje imaju suvu kožu preporučuje u ranim dvadesetim. Njihova koža teže zadržava vlagu, zbog čega je i sklonija nastanku bora, tvrde dermatolozi. 

Odaberite pravi sastojak 

Za područje oko očiju najbolje su kreme na bazi kofeina, peptida, antioksidanasa i silikona. Kofein izaziva skupljanje kapilara i smanjuje natečenost, peptidi podstiču proizvodnju kolagena, antioksidansi smanjuju oštećenja, dok silikoni zaglađuju površinu. Pomažu i kreme koje posvetljuju kožu i time vizualno pomlađuju područje oko očiju. 

Bore 

U obnovi kože pomažu kreme s retinolom koji uklanja mrtve ćelije, ispravlja bore i podstiče proizvodnju kolagena zaduženog za elastičnost. Kremu za područje oko očiju najbolje je držati u frižideru. Ohlađena krema ublažiće natečenost, a aktivni sastojci će ispraviti bore. 

Podočnjaci 

Mogu ih ublažiti kreme s vitaminom C, B3 i K i kojičnom kiselinom jer brišu tragove umora i daju koži zdraviji izgled. Vitamini podstiču proizvodnju kolagena i povećavaju elastičnost kože, dok kojična kiselina izbeljuje mrlje. 

Natečenost 

Kreme na bazi kofeina i krastavaca najbolje su za otečeno područje oko očiju. 

Navike koje izazivaju bore 

Trljanje očiju 

Trljanje očiju može izazvati pucanje kapilara u predjelu oko očiju, što pospješuje starenje i ostavlja neprijatne crne tragove. Ono rasteže kožu i utiče na njenu elastičnost. 

Grubo skidanje šminke 

Grubi pokreti pri uklanjanju šminke s očiju rastežu kožu i smanjuju njenu elastičnost. To pospješuje njeno pucanje i preuranjenu pojavu bora. 

Sunce 

Sunčevi zraci oštećuju kožu i izazivaju bore. Preterana izloženost suncu ubrzava starenje, stoga se preporučuje nositi sunčane naočare i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom bez obzira na godišnje doba. 

Pušenje 

Pušenje podstiče razvoj slobodnih radikala koji smanjuju nivo elastina i kolagena u tijelu. Ova navika isušuje kožu zbog čega koža oko očiju brže puca. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.