Lincura liječi srce, želudac i malokrvnost
Lincura

Ljekovito bilje

Lincura liječi srce, želudac i malokrvnost

Lincura (Gentiana lutea), poznata u narodu kao srčanik, licijan i trava od srca, višegodišnja je biljka jakog i uvijenog korijena. Stabljika raste u visinu od 50 do 150 centimetara. Ima kopljaste listove, koji su s gornje strane sjajnozeleni, a s donje dlakavi i sivkasti. Cvjetovi su žuti, na dugačkim drškama, a na vrhu formiraju klas i prijatnog su mirisa. Cvjeta tek u petoj godini.

Raste na vlažnim planinskim livadama i oko bara, ali može da se sretne i na vlažnim livadama nizija i rjeđe u šumskim predjelima.

Kada i kako se bere

Ljekoviti dio biljke je korijen. Vadi se u jesen ili rano proljeće, i to korijen biljaka starih pet i više godina. Korijenje se opere pod mlazom vode da bi se odstranila nečistoća, i rasijeca se po sredini da bi se što brže osušilo na promajnom mjestu. Osušen korijen treba da ima žutu ili crvenosmeđu boju.

Šta liječi

Lincura se preporučuje za stomačne tegobe, protiv groznice, za jačanje organizma i pospješivanje apetita, kao i u slučaju napada mučnine i nesvjestice, i za liječenje malokrvnosti i bljedila. Djelotvorna je i kod bubrežnih bolova, gasova u stomaku, zatvora, menstrualnih tegoba, bronhitisa, gorušice, kašlja, kijavice i pada imuniteta. Ljekoviti napitak pravi se stavljanjem korijena u rakiju ili kuvanjem u vodi, koja se kasnije takođe pije u čašicama na prazan stomak.

Spolja se koristi za liječenje dubokih i inficiranih rana i za upalu vena, kada se kao oblog preporučuje korijen pomiješan sa rakijom.

NAPOMENA: Lincura je zakonom zaštićena biljka. Prilikom vađenja korijena, treba glavu korijena sa pupoljcima vratiti u zemlju da bi se time omogućilo dalje razmnožavanje ove ugrožene biljne vrste!

Upozorenje

Lincura se ne preporučuje trudnicama i osobama sa povišenim pritiskom, kao i osobama koje imaju gastritis i čir. Preparate od ove ljekovite biljke isključivo treba uzimati pola sata do sat vremena prije jela. Ako se uzimaju neposredno prije obroka ili nakon jela, mogu da izazovu probleme u varenju, piše  Kurir.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.