Grickanje noktiju: Sedam rješenja za ovu ružnu naviku
Ilustracija

Pročitajte

Grickanje noktiju: Sedam rješenja za ovu ružnu naviku

Kompulsivno grickanje noktiju češće je nego što mislimo, a svatko ko se 'navukao' na ovu ružnu naviku jako dobro zna koliko je teško riješiti je se. Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili tjeskoba, izgriženi nokti prizor su koji si ne bismo smjeli da dopustimo.

Osim što je riječ o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, tegobe sa želucem, pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju. 

Kako da grickanje postane stvar prošlosti: 

1. Dva puta dnevno umočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta 

2. Namažite nokte Tabasco sosom 

3. Istrljajte prste ljutom papričicom 

4. Umočite prste u sirće (oko 5 minuta) 

5. Umočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta) 

6. Istrljajte prste karanfilićem ili lukom 

7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili ljepljivu traku 

Važne napomene: 

- Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih njeguju i hrane. Ako želite da pojačate učinak u ulje dodajte Tabasco sos ili prah ljute papričice kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji. 

(super žena)

- Ne zaboravite kako nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smete da dirate oči te bi trebalo da budete oprezni oko dece i kućnih ljubimaca. 

- Održavajte urednost noktiju, bez nepravilnih ivica koji bi vas mogli mogle dovesti u iskušenje da ih gricnete. 

- U frižideru imajte svežu šargarepu, celer pa čak i led jer kada osetite potrebu za grickanjem radije zagrizite ove tvrde namirnice. 

- Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu. Radije odaberite opcije s uljima i flasterima. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.