Čuvena Tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde
Ilustracija

Pet koraka

Čuvena Tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde

Ovo je čuvena Tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde. Obezbjeđuje povećani dotok krvi u žlijezdu. Zahvaljujući tome, štitna žlijezda se pročišćava.

1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagriju. Tople dlanove stavite nježno na štitnu žlijezdu i držite ih tako desetak sekundi.

2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.

3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unaprijed i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete vazduh, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na leđa. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete vazduh. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.

4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalokevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitne žlijezde.

5. Ponovo radite kao pod tačkom 1, 2, 3, 4. Glava se podiže sa udahom vazduha i spušta sa izdahom. I tako u krug (deset puta).

Vježba može da se radi u sjedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često, jer dovodi do poboljšanja stanja štitne žlijezde. Posebno je korisna kod hipotireoze.

Kao i kod drugih Tibetanskih vježbi, važna je i psihološka komponenta vježbe. Vježbu radite sa ljubavlju prema svom organizmu i oboljeloj štitnoj žlijezdi.

(stil)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.