Uva liječi uvećanu prostatu i kamen u bubregu
Uva

Ljekovito bilje

Uva liječi uvećanu prostatu i kamen u bubregu

Uva (Arctostaphylos uva-ursi), poznata još i kao medveđe grožđe, mečje grožđe, planika crvena i mlivnjak, višegodišnji je zimzelen polegnuti grm, obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima zelene boje, dužine dva do tri centimetra. Cvjetovi su bijele ili svijetloružičaste boje zvonastog oblika i formiraju grozdove, a plod je okrugla, mnogosjemena bobica, crvene boje.

Uva raste po suvim, rijetkim borovim i drugim četinarskim šumama i među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima.

Kada i kako se bere

Za liječenje koristi se list. Bere se u proljeće, a najpovoljniji trenutak je na početku cvjetanja. Listovi ubrani tokom ljeta ili u jesen manje su ljekoviti. Čuva se na promaji, a prije sušenja odvajaju se samo cijeli, zdravi, zeleni listovi.

NAPOMENA: Intenzivnom eksploatacijom žbunovi uve su proređeni na prirodnim staništima i zbog toga je treba racionalno sakupljati. Skupljanje u prirodi regulisano je posebnom zakonskom uredbom.

Šta liječi

Čaj od uve liječi uvećanu prostatu, proliv i šećernu bolest, a djelotvoran je i protiv protiv pijeska ili kamena u bubregu, kao i protiv bakterije ešerihije koli. Listovi uve pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekciono sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronične upale bešike, kao i drugih bolesti.

Upozorenje

Pridržavajte se propisanih doza. Uvin čaj nije preporučljiv za djecu mlađu od 12 godina i za dojilje i trudnice jer može da podstakne kontrakcije materice. Takođe, ne preporučuje se pacijentima koji imaju neko oštećenje mrežnjače (retine) i pacijentima sa ozbiljnim oštećenjem jetre.

(kurir)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.