Mladi genije ostavio naučnike bez teksta: Džek (15) izumio jeftin metod ranog otkrivanja raka!
Foto: Printscreen

Dobio nagradu za svoj rad

Mladi genije ostavio naučnike bez teksta: Džek (15) izumio jeftin metod ranog otkrivanja raka!

Džek Andreka je petnaestogodišnji dečak i učenik srednje škole, koji je ljekare na prestižnom Univerzitetu Džon Hopkins ostavio bez teksta, piše portal Stil.

On je u okviru školskog projekta proučavao nove načine za rano otkrivanje raka, a čini se da bi njegov rad mogao zauvijek sve da promijeni.

Njegov metod zasniva se na papirnom senzoru, košta tričavih 3 centi, a može da otkrije rak pankreasa, kao i kancer jajnika i pluća za samo nekoliko minuta.

Naučnici su istakli da je Džekova metoda 168 puta brža, 26.000 puta jeftinija, 400 puta manje invazivna, a test je pouzdan čak u 90 odsto slučajeva. Mladi naučnik dobio je nagradu za svoj rad, a pobjednik je i nekoliko nacionalnih i internacionalnih nagrada u takmičenjima iz matematike.

I dok su do sada najcjenjeniji naučnici trošili milione na pronalaženje metoda za rano otkrivanje raka, ovaj genijalni 15-godišnjak uštedio im je mnogo novca, a stručnjaci iz oblasti medicine predviđaju mu sjajnu buduću karijeru.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.