Evo šta će se desiti ako konzumirate bijeli luk na prazan želudac?!
Ilustracija

Saznajte

Evo šta će se desiti ako konzumirate bijeli luk na prazan želudac?!

Najčešće upotrebe ove spasonosne namirnice su za probleme probave, nedostatak energije, probleme s disanjem i probleme s nametnicima u organizmu.

Već vjekovima bijeli luk, osim u kuhinji se koristi i u medicinske svrhe. Najčešće upotrebe ove spasonosne namirnice su za probleme probave, nedostatak energije, probleme s disanjem i probleme s nametnicima u organizmu.

Osim narodne preporuke, danas i doktori preporučuju konzumaciju bijelog luka na dnevnoj bazi. 

Bijelim lukom se doktori bore protiv visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, raka debelog crijeva, prostate, pluća, želuca, dojke, ali i tegoba poput proliva, kašlja, hemeroida... Popis je podugačak. Vjeruje se kako je bijeli luk najbolje konzumirati na prazan želudac. Na taj način dopuštate svojstvima luka da "dočekaju" sve toksine koje ćete ubaciti s hranom, i unište ih. Bijeli luk je vrlo snažan antioksidans i antibiotik, prirodni, a s time i najbolji filter za vaš želudac. 
Bijeli luk je, tvrde studije, najuspješniji kod liječenja proliva i smirivanja želuca kod pretjeranog stresa. 

Donosimo vam recepte s bijelim lukom koji najbolje odgovaraju liječenju pojedinih tegoba:

1. Bronhitis:

Pomiješajte 40 grama nasjeckanog bijelog luka sa 100 mililitara 90-postotnog alkohola. stavite u posudu, staklenu, zatvorite i pustite da odstoji pet do šest dana te procijedite. Popijte kašičicu dnevno i tegobe bi trebale nestati. 

2. Astma:

Dodajte 15, do 30 kapi ekstrakta bijelog luka u čašu tople vode i pijte svakodnevno.  

3. Hemeroidi ili problemi sa stolicom:

Stavite kuvati vodu, dodajte u nju par režnjeva bijelog luka, prokuvajte, ohladite i popijte. 

Iako je bijeli luk veoma zdrav, napominjemo kako nije čudnovata namirnica koja liječi sve. Kod ozbiljnih oboljenja posjetite doktora.

(kolektiv.me)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.