Kantarion - lijek protiv hemoroida i čira na želucu
Kantarion

Zdravo bilje

Kantarion - lijek protiv hemoroida i čira na želucu

Kantarion (Hypericum perforatum) u našem narodu je poznat i pod imenima bogorodičina trava, gospino zelje, strašno zelje, gorac i sentjanzovka. To je višegodišnja zeljasta biljka s razgranatim korijenom. Stabljika je uspravna, gola, visine od 20 do 100 cm. Cvjetovi su žuti, dok je plod bradavičasta čaura. Raste po suvim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma.

Kad i kako se bere

U maju i junu bere se gornja trećina biljke sa žutim cvjetovima, koji ne bi trebalo da precvjetaju. Suši se u hladu, na promajnom mjestu, nekoliko dana ili se koristi svjež.

Šta liječi

Kantarion se upotrebljava spolja, kao ulje za posjekotine, opekotine, hemoroide, rane, i kao antiseptik, a iznutra kao čaj za liječenje gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

Preporučuje se i kod nekontrolisanog mokrenja. Koristi se kod psihičkih oboljenja, za liječenje umjerene i blage depresije. Jača kosu i oporavlja onu oštećenu farbanjem.

Ipak budite oprezni

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lijekove i na taj način se smanjuje njihova koncentracija u krvi, pa tako može znatno da smanji ili da poništi dejstvo primijenjenog lijeka (lijekovi za smirenje i anksioznost, antiretroviralni, za srce i pritisak, smanjivanje holesterola i triglicerida).

Poznati su slučajevi da su žene, uprkos primjeni kontraceptivnih pilula, zatrudnile jer su istovremeno koristile kantarion, i to su tzv. kantarionove bebe.

S lijekovima koji djeluju na centralni nervni sistem („tramadol“, „litijum“...) interakcija može biti opasna po život.

UPOZORENJE: Kantarion ne treba koristiti tokom trudnoće i dojenja jer ne postoje podaci o tome kako utiče na organizam
 

Ulje

Bocu napuniti do tri četvrtine visine cvjetovima, staviti unutra i stabljiku, a zatim naliti domaćim maslinovim uljem da ogrezne. Lagano začepiti plutanim čepom, iznijeti na sunce i ostaviti tako godinu dana. Postupak dozrijevanja kantarionovog ulja može i da se ubrza ako se cvjetovi i biljka preliju maslinovim uljem (bocu ugrijati da ne pukne!) zagrijanim na 60 do 70 stepeni i ostave u boci bar deset dana, od čega najmanje dva na suncu. Kantarionovo ulje je bolje ako duže odstoji.

Vino za bolje varenje

Četrdeset grama cvjetova kantariona preliti litrom kvalitetnog bijelog vina i ostaviti na toplom mjestu mjesec dana. Procijediti i piti dvije čašice dnevno prije jela.

Čaj

Kafenu kašičicu kantariona preliti sa 2 dl provrele vode i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno.

(kurir)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.