Ublažite menstrualne bolove prirodnim putem
Ilustracija

Savjeti

Ublažite menstrualne bolove prirodnim putem

Umjesto da automatski posegnete za sintetičkim lijekovima kako biste sebi olakšali muke, isprobajte ove savjete.

Topao tuš 

Menstrualni bolovi odlična su prilika da otegnete tuširanje toplom vodom. “Toplota poboljšava cirkulaciju intimne zone, što pomaže mišićima materice da se opuste, a poznato je da se upravo u tome krije uzrok bolova”, objašnjava ginekolog Alisa Dvek iz Njujorka, koautorka knjige “V is for Vagina”. 

Utoplite stomak 

Pošto ne možete po cio dan da se tuširate toplom vodom, doktorka Dvek savjetuje da dodatno utoplite donji dio stomaka i butine. Ako možete, obavijte džemper ili jaknu oko sebe dok sjedite ili obucite biciklističke ispod pantalona. 

Oznojite se 

Vježbanje podstiče stvaranje endorfina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje, a bol nestaje u momentu jer se suzbija intenzitet grčeva, pa čak i sprječava njihovo dalje nastajanje. Doktorka Dvek navodi da bi još bolje bilo da sa vježbama počnete nedjelju dana prije početka ciklusa. 

Orgazam 

Možda djeluje čudno ili smiješno, ali orgazam zaista ublažava menstrualne grčeve kod nekih žena. Naučnici još nemaju tačan odgovor na pitanje zbog čega se to dešava, ali svakako vrijedi pokušati – nemate šta da izgubite. 

Čaj od cimeta ili đumbira 

Bilo kakva topla tečnost biće od pomoći, ali ova dva začina naročito su efikasna za ublažavanje bolova zbog svog protivupalnog dejstva. 

(super žena)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.