Bosiljak umiruje kašalj
Ilustracija

Ima prijatan miris i aromu

Bosiljak umiruje kašalj

Bosiljak (Ocimum basilicum) jednogodišnja je zeljasta biljka sa četvrtastom stabljikom koja naraste 30-50 cm. Stabljika je uspravna, s mnogo bočnih grana i grančica. Svijetlozeleni listovi su jajoliki i na vrhu šiljati, pri dnu biljke su krupniji, a ka vrhu se smanjuju.

Cijela biljka ima prijatan miris i aromu. Gaji se u saksijama i baštama, ali i na većim parcelama. Ako se gaji u vrtu, svake godine je treba saditi na drugom mjestu.

Kako se i kada bere

Za lijek se upotrebljava cijela biljka sa sjemenom. Prvo sječenje stabljike bosiljka obavlja se krajem jula i početkom avgusta. Sječe se na 8-10 cm iznad tla jer se time podstiče izbijanje većeg broja bočnih grana, pa će žbun biti veći i razgranatiji. Drugi put to treba uraditi krajem septembra. Sječe se po suvom i toplom vremenu.

Šta liječi

Čaj od bosiljka, osim što doprinosi boljem opštem stanju organizma, ublažava glavobolju, nesanicu i mučninu, umiruje kašalj, upalu želuca, crijeva, bešike i bubrega, kao i menstrualne tegobe. Nekad se upotrebljavao i za liječenje početnih stadijuma tuberkuloze. Posebno se preporučuje dojiljama, jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Sok od svježih listova bosiljka koristi se protiv prehlade, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo. Pogodan je za ispiranje usta i grla, kao i protiv kožnih oboljenja i uboda insekata.

Bosiljak se može koristiti i lokalno - listovi biljke stavljeni na rane sprječavaju bakterijske infekcije.

UPOZORENJE

Zbog sedativnog dejstva, bosiljak se ne preporučuje trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest mjeseci.

ČAJ OD BOSILJKA

Listovi osušene biljke, jedna do dvije kafene kašičice, preliju se sa dva decilitra ključale vode i ostave da odstoje deset minuta.  Ovaj napitak može se uzimati svaki dan, ali poslije osam dana trebalo bi napraviti dvonedjeljnu pauzu.

SVJEŽI LISTOVI
Za liječenje upala u usnoj šupljini treba više puta na dan žvakati nekoliko listova bosiljka

PARENJE KOŽE PROTIV AKNI

Parenje kože bosiljkom djelotvorno je kod nečiste kože. Pripremiti posudu s vodom i bosiljkom kao za inhalaciju i pariti lice. Ovo raditi jednom dnevno, a na kraju lice obrisati čistim ubrusom.  Ne umivati se.

INHALACIJA PROTIV ZAPUŠENOG NOSA, SINUSA I KIJAVICE

U litar proključale vode staviti dvije supene kašike sušenog bosiljka i ostaviti poklopljeno od tri do pet minuta. Nadnijeti lice nad posudu, pokriti se peškirom i duboko udisati. Odrasli se inhaliraju deset minuta, djeca dva-tri. Postupak ponavljati dva puta na dan - ujutru i uveče. Poslije inhalacije ne treba izlaziti iz kuće najmanje sat vremena.
UPOZORENJE: Vrela vodena para može izazvati opekotine.

(kurir)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.