Ove stvari ginekolog može lako da otkrije
Ilustracija

Pregled

Ove stvari ginekolog može lako da otkrije

Tih dvadesetak minuta provedenih na ginekološkom pregledu mogu otkriti mnogo više o vašem zdravlju nego što pretpostavljate.

SEKSUALNI ŽIVOT - Mnogi ne žele da govore o svojim seksualnim problemima ili zato što se stide ili misle da to nije bitna stvar o kojoj treba razgovarati sa ljekarom. Ginekolozi mogu prepoznati suvoću vagine zahvaljujući variranju estrogena. Tkivo, koje je normalno tamno ružičaste boje i sjajno, izgleda blijedo, gotovo bijelo i bez sjaja je.

 

PALPATORNI PREGLED - Tokom palpatornog pregleda iskusni ginekolog ponekad može da otkrije kada su mišići oslabili do tačke da osoba možda pati od proliva.


VAGINALNE INFEKCIJE - Sedamdeset odsto žena pokušava sama da izliječi vaginalne infekcije prije nego što se obrati ljekaru. Tada se ispostavi da uopšte nije riječ o gljivičnoj infekciji, već o vaginozi koja ne reaguje na lijekove koji se mogu uzeti bez recepta u apoteci.


RAZNA OBOLJENJA - Tokom godišnjeg pregleda ljekar može provjeriti i vulvu i zonu oko nje u potrazi za znacima melanoma ili potencijalno prekanceroznih promjena na koži, koje često nemaju nikakve simptome.


ANOMALIJE - Samo ljekar može da ustanovi razne anomalije ukoliko postoje i za koje je dobro znati da ima, prije nego što postanu problem, kao što je, na primjer, uvećana materica ili niska bešika.

(ženablic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.