Žensko srce je nježnije
Ilustracija

Istraživanje

Žensko srce je nježnije

Naučnici Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca, i došli su do saznanja da muškarac kojem se presadi srce žene ima za 32 odsto veći rizik od nastanka smrti u prvoj godini nakon operacije. Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u tijelu muškarca, već u njegovoj veličini. Ono je, po dimenzijama, manje u odnosu na muško, ali je i osjetljivije, krhkije.

Razlikuje se i po tome što su simptomi ženskog infarkta znatno drugačiji od muškog, a utvrđeno je i da oboljenje koronarnih arterija žena najčešće klinički ima mnogo teži oblik. 

- Žene su senzitivnije i senzibilnije, i to u svakom pogledu - objašnjava dr Mila Živojinović, kardiolog Ordinacije Kardial u Beogradu. - Žene se stalno trude da budu potpuno iste kao i muškarci, da budu jake i hrabre, nesalomive, ali to zapravo može da bude veoma pogubno, što pokazuju i najnovije statistike. Recimo, samo tokom 2012. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrle su u Srbiji 54.972. osobe, 25.307 muškaraca i 29.665 žena.Svakog dana od različitih bolesti srca i krvnih sudova umre 151 osoba, a svaka druga umrla osoba je ženskog pola. 

Ova statistika nepobitno dokazuje da se situacija u oblasti kardiovaskularnih bolesti značajno preokrenula i da su sada žene ugroženije od muškaraca. Glavni uzrok je, smatraju stručnjaci, stres, koji je od jutra do večeri prisutan u životu žena. One se brinu na poslu, u kući, porodici, suočavaju sa problemima u okruženju. 

- Žensko srce je nježnije i manje, čak su i krvni sudovi srca fragilniji - ističe dr Živojinović. - Prognoza bolesnica sa suženjem koronarnih arterija može da bude lošija nego prognoza muškaraca upravo zbog tih užih krvnih sudova. Otežavajuća okolnost je i to što dijagnostičke metode koje su kod muškaraca veoma dobre i sigurne (kao što je test fizičkim opterećenjem) kod žena mogu da daju lažne rezultate. Zato treba uraditi pravilnu kliničku procjenu, utvrditi da li pacijentkinja ima faktore rizika, i ako postoji mogućnost uraditi neku od anatomskih metoda, kao što je kompjuterizovana ili eho kardiografija. 

Žensko srce se mnogo više troši, a dokazano je i da 10 puta više kuca u minuti nego muško srce. To što brže radi je veliki faktor rizika za nastanak nekih kardiovaksularnih bolesti. 

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.