Vakcinacija protiv gripa rizičnih grupa stanovništva

Institut za javno zdravlje

Vakcinacija protiv gripa rizičnih grupa stanovništva

U sklopu prevencije mogućih komplikacija usljed obolijevanja od gripa izazvanog humanim sojevima virusa influence A i B, i ove godine u Crnoj Gori će se sprovesti vakcinacija rizičnih grupa stanovništva, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Predviđeno je da se vakcina daje osobama starijim od šest mjeseci života koje imaju hronična oboljenja disajnih puteva i plućnog parenhima, kardiovaskularnog sistema (srca i krvnih sudova) i bubrega, oboljelim od metaboličkih poremećaja (na primjer šećerne bolesti), osobama sa različitim stepenom smanjenja imuniteta, odnosno oštećenog imuniteta, uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i primaoce transplantata, prenosi CdM.

„Takođe, vakcinacija je predviđena i za hronično oboljele osobe smještene u stacionarima, osobe koje žive u objektima za kolektivni smještaj, starije od 65 godina života, kao i za zdravstvene radnike i saradnike. Zbog većeg rizika od težih formi bolesti i komplikacija, Svjetska zdravstvena organizacija SZO preporučuje vakcinaciju trudnica (uz saglasnost ginekologa koji prati trudnoću) i djece uzrasta do pet godina, a naročito uzrasta od od šest mjeseci do dvije godine“, ističe se u saopštenju. 

Distribucija vakcine svim domovima zdravlja u Crnoj Gori je u toku. Domovi zdravlja će putem lokalnih medija obavjestiti građane o načinu (mjestu i vremenu) na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.