Lazović naglasio značaj projekta Wireless Montenegro
Sa konferencije i Istanbulu

Na svjetskom Forumu o upravljanju internetom u Istanbulu

Lazović naglasio značaj projekta Wireless Montenegro

Globalna promocija nacionalnog domena .me predstavlja pravi primjer kako se virtuelni resursi u savremenim ekonomskim uslovima mogu iskoristiti na dobar način nezavisno od stepena ekonomskog razvoja zemlje, te da predstavljaju osnovu za snažniji sveukupni razvoj društva, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović na devetom svjetskom Forumu o upravljanju internetom – IGF (Internet Governance Forum) u Istanbulu.

Forum ima za cilj povezivanje kontinenata radi zajedničkog upravljanja internetom, okupljanje različitih interesnih grupa i razmatranje pitanja javne politike i budućnosti Interneta. 

Ove godine, Forum je okupio više od tri hiljade učesnika iz različitih zemalja svijeta. Pored potpredsjednika Lazovića, na Forumu su učestovovali visoki zvaničnici SAD-a, Japana, Velike Britanije, Rusije, Azerbejdžana, Rumunije, Poljske, Makedonije i drugi.

Svečanom otvaranju Foruma prethodio je Sastanak visokih zvaničnika zemalja učesnica, koji je održan 1. septembra i na kom su prisutni imali izlaganja na temu "Izgradnja kapaciteta za ekonomskog razvoja". 

Lazović je u svom izlaganju naglasio značaj projekta Wireless Montenegro koji se odnosi na pokrivanje svih frekventnih lokacija besplatnim internetom i koji predstavlja sigurnu plaformu za brzi ekonomski rast i razvoj Crne Gore.

Drugog dana Foruma Lazović je imao susret sa Lutfi Elvanom, ministrom saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Turske kojom prilikom je napravljen osvrt na dosadašnje zajedničke aktivnosti u oblasti ICT-a. 

“Sastanak je bio prilika i za razmatranje modaliteta nastavka saradnje i prenosa iskustva naročito u oblasti cyber security-a i e-Government-a, oblasti u kojima Republika Turska ostvaruje prepoznatljive rezultate. Prenijeta je spremnost za realizaciju konkretnih aktivnosti na ovom planu, te eventualno potpisivanje Sporazuma o saradnji. 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo sve snažnijim prisustvom investicija Turske u Crnoj Gori, te razmotrili mogućnosti saradnje u oblasti različitih razvojnih infrastrukturnih projekata. Lazović je pozvao ministra Elvana da posjeti Crnu Goru što je sa zadovoljstvom prihvaćeno“, navodi se u saopštenju. 

Lazović je imao susret i sa rukovodiocima holdinga Ilbak koji su pokazali interesovanje za investiranje u oblasti rudarstva i energetike. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.