U julu će se znati da li će Crna Gora biti domaćin Giro d' Italia 2016.
Giro d’ Italia, arhiva

Delegacija crnogorskih sportskih radnika

U julu će se znati da li će Crna Gora biti domaćin Giro d' Italia 2016.

Delegacija crnogorskih sportskih radnika boravila je nedavno u Milanu, gdje su nastavljeni pregovori sa organizatorima jednog od najprestižnijeg biciklističkog takmičenja Giro d' Italia, prenosi Radio Antena M.

Vršilac dužnost Uprave za mlade i sport Igor Vušurović navodi, koje uslove bi Crna Gora morala da ispuni ukoliko bude organizator Giro d' Italia,koja se prati u 174 zemlje, a oko 591 miliona ljudi biće uz tu manifestciju.

“Mora se obezbijediti grad, koji bi sa infrastrukturom hotelskom mogao da smjesti oko 2.500 ljudi, koji su direktno vezani za organizaciju samog početka manifestacije, zatim tu su timovi, televizijske kuće, gosti. U ovom trenutku taj grad bi jedino mogao da bude Budva”, objašnjava Vušurović.

Vušurović poručuje da je osim hotelskog smještaja, pitanje i kako obezbijediti parking.

“Kolona kamiona, službenih automobila duga je oko šest kilometara. Osim toga, bitna je podrška policije, vazdušnih jednica, obezbijediti tehničku obradu podataka njihove baze, brza ekipa, koja bi u slučaju da dođe do povrede nekog od učesnika morala biti mobilna”, navodi Vušurović.

On dodaje da su naredni koraci vezani za kraj jula, kada će sve aplikacije zainteresovanih strana za organizovanje manifestacije biti u Milanu i kada će se donijeti odluka. Za sada je poznato da ukoliko budemo organizatori manifestacije, biće bi to prve tri etape u 2016. godine.

"Prvog dana bi se vozio hronograf, koji je prema strukturi prethodnih Gira vožen 30 kilometara, za to bi mogao biti izabran Virpazar, to ostaje da se još precizira. Što se tiče drugog dana, koji će biti spektakularniji, ruta bi vjerovatno išla od Budve kroz zaliv", objašnjava Vušurović.

Vušurović dodaje da bi pokušali da organizuju da treća etapa bude ka Nikšiću, Žabljaku ili ka Lovćena i da za kraj to bude Cetinje.

Giro d’ Italia jedna je od tri najpoznatije biciklističke trke na svijetu, koja se održava svake godine.

Manifestacija traje tri sedmice u maju i junu, jedan dio prolazi kroz Alpe i Dolomite, finiš je u Milanu, a pojedine rute se mijenjaju svake godine. (cdm.me)