Kolašin:

Kolašin: "Planinar" ostaje u vlasništvu države

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je formiralo komisiju koja će, na osnovu sačinjenog izvještaja, pronaći model za unapređenje funkcionisanja Centra za obuku “Planinar” u Kolašinu, kazali su “Vijestima” u tom resoru. Iz Ministarstva su demantovali nezvanične informacije prema kojima se država, koja je vlasnik “Planinara”, sprema da proda taj objekat, koji funkcionište u okviru kolašinske srednje škole.

Riječ je o takozvanoj gradskoj kafani, koja je jedan od simbola Kolašina, a koja već godinama služi za obuku učenica i učenika, koji se školuju u SMŠ “Braća Selić” za kuvare i konobare.

“Planinar”, na rubu Trga boraca, bio je je nekada mali hotel u centru grada, pa gradska kafana s restoranom, jedno vrijeme ispred njega je bila i autobuska stanica. Od 2008. godine posluje kao organizaciona jedinica srednje škole. Restoran je otvorenog tipa, kategorisan s tri zvjezdice. Kratko je nosio ime “Ključ”, po jednom od brda koja se vide s Trga boraca.

Podignut je u godinama kada je centar grada nicao iz pepela nakon Drugog svjetskog rata. Izgled zgrade od tada nije mijenjan i dio je arhitektonske i ambijentalne cjeline, koja, na sreću, novogradnjom nije bitnije narušena. Nakon otkrivanja spomenika na Trgu boraca 13. jula 1951. godine, prema podacima lokalnih hroničara, tadašnji Narodni odbor Sreza donio je odluku da se izgradi manji hotel u centru grada. Hotel je završen 1952. godine i tada je registrovan pod nazivom “Ključ”. Današnji naziv “Planinar”, hotel je dobio poslije 1954. godine. Najverovatnije u spomen osnivanja Planinarskog Saveza Crne Gore u Kolašinu.

“U svakom slučaju, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nema namjeru da proda Centar za obuku ‘Planinar’, koji je u vlasništvu države, a koji funkcioniše u okviru SMŠ “Braća Selić”. Planovi su da se rad Centra unaprijedi, kako bi se, s jedne strane, učenicima omogućili najsavremeniji uslovi za sticanje praktičnih znanja i vještina, a s druge obezbijedilo održivo poslovanje koje neće ugroziti funkcionisanje škole, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu”, saopštili su iz resora na čijem je čelu prof. dr Anđela Jakšić Stojanović.

U Ministarsvu kažu da su, zbog sudskih presuda, po tužbama radnika u tom ugostiteljskom objektu, koji nijesu nastavni kadar, bile dvije blokade žiro-računa škole. Tužbe su se odnosile na period od 2014. do 2019. godine. No, to neće biti kraj, pa, kako objašnjavaju, očekuju još dvije presude Višeg suda, po osnovu neisplaćenih sredstava za godišnje odmore do 2019. godine.

“Prva blokada računa bila je u 2022. godini, za potraživanje iznosa od 26.498 eura. Druga blokada je nastupila u 2024. godine, za potraživanje iznosa od 24.588 eura. Obje blokade su se odnosile na potraživanja za period od 2014. do 2019. godine”, saopštili su iz Ministarstva.

U SMŠ “Braća Selić”, od prvog do trećeg razreda, školuje se 30 učenika na smjeru konobar/kuvar. Na konkursu za upis učenika u prvi razred za narednu školsku godinu ponuđeni su smjerovi: opšta gimnazija, ekonomski tehničar i kuvar/konobar.

Više roditelja minulih dana obratilo se “Vijestima” negodujući što naredne školske godine neće biti smjera za turističke tehničare. Smatraju da je, s obzirom na strateška razvojna opredjeljenja Kolašina, taj smjer neophodan. Međutim, iz Ministarstva kažu da se upisna politika odvija po određenoj dinamici.

“Prema planiranoj upisnoj dinamici, škola dvije godine upisuje učenike na smjer ekonomski tehničar, pa dvije godine na smjer turistički tehničar. S obzirom da je ustanova školske 2021/2022. i 2022/2023. godine upisala učenike na smjer turistički tehničar, a 2023/2024. ekonomski tehničar, tako je i za školsku 2024/2025. tražen isti smjer (ekonomski tehničar), dakle po istom principu kao u prethodnom periodu”, tvrde iz tog resora.

Objašnjavaju da je tokom minule školske godine u kolašnskoj srednjoj školi “funkcionisalo po jedno odjeljenje u drugom i trećem razredu za učenike koji pohađaju smjer hotelsko-turistički tehničar i na smjeru ekonomski tehničar jedno odjeljenje”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.