Skoro 300 tijela pronađeno u grobnici kod Kan Junisa

Skoro 300 tijela pronađeno u grobnici kod Kan Junisa

Nastavljaju se operacije IDF-a na jugu Gaze, dok je broj pronađenih tijela u masovnoj grobnici u Kan Junisu porastao na skoro 300. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikuje plan SAD da uvedu sankcije jedinici vojske zbog kršenja ljudskih prava tokom racija na Zapadnoj obali.

Na tom području, od jutros, prijavljene su nove akcije izraelskih snaga – ranjene su najmanje tri osobe. 

Sukobi policije i demonstranata na propalestinskim protestima na američkim univerzitetima 

Na Univerzitetu u Njujorku izbili su sukobi između propalestinskih demonstranata i policije koja je ušla univerzitetski posjed kako bi rasklonila antiizraelsku "oslobođenu zonu".

Policija je prethodno izdala naredbu da se demonstranti raziđu, kada je neko iz mase bacio stolicu ka njima.

Uhapšeno je više demonstranata, uključujući studente i profesore, prenosi Si-En-En.

Prethodnih dana protesti protiv rata u Pojasu Gaze održani su na Kolumbiji, Jejlu, Berkliju i još nekoliko univerzitetta u Sjedinjenim Državama.

Na Kolumbiji je zbog demonstracija otkazana nastava uživo, dok je na Jejlu uhapšeno više osoba. 

Netanjahu kritikuje plan SAD da uvedu sankcije jedinici IDF-a

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo je kritikovao najavu Sjedinjenih Država da će uvesti sankcije jedinici izraelske vojske (IDF) zbog kršenja ljudskih prava tokom racija na Zapadnoj obali.

"Ne smiju da se uvedu sankcije našim vojnicima", napisao je Netanjahu na Iksu (Tviteru).

Nova racija na Zapadnoj obali, ranjene tri osobe

Izraelska policija je ranila je najmanje tri osobe, među kojima su jedan tinejdžer i dve žene, severno od Hebrona, na Zapadnoj obali, prenela je palestinska novinska agencija Vafa.

Navodi se da je policija zapucala na kolonu vozila na lokalnom putu.

 U grobnici u Kan Junisu pronađeno preko 300 tijela

Službe hitne pomoći u palestinskoj enklavi izvukle su tijela 283 Palestinaca iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Naser u gradu Kan Junis nakon što su se izraelske snage povukle sa tog područja, javlja Si-En-En.

Jutros je pronađeno još 73 tijela, saopštile su zdravstvene institucije u ovom gradu.

Stanovništvo Kan Junisa, koje se vratilo svojim domovima poslije povlačenja IDF-a, takođe, navelo je da su izraelske snage ponovo ušle u istočni dio grada, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, istovremeno, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijen najmanje 34.151 Palestinac, dok su 77.084 njih povređena. 

Uoči praznika Pashe, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da "neće odmarati" sve dok svi izraelski taoci u palestinskoj enklavi ne budu oslobođeni.

Šef izraelskih obaveštajaca Aron Haliva, u međuvremenu, podneo je ostavku zbog neuspeha da 7. oktobra prošle godine spreči napad palestinskog Hamasa na Izrael.

Za to vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj rekao je da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor u načelu da zbog napada na Izrael prošire sankcije Iranu.

Borelj je, ipak, ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Teheranu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.