Oduzeli joj dijete bez pisanog obrazloženja
BRANKA MATOVIĆ/ -ŽELJKO ŠAPURIĆ

Oduzeli joj dijete bez pisanog obrazloženja

Branka Matović iz Banjana, koja živi u Nikšiću, majka je petoro d‌jece, d‌ječaka od šesnaest godina i četiri d‌jevojčice predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Nevolja je zakucala na njena vrata prije tri godine, kada joj je jedna kćerka oduzeta nakon rođenja od strane Centra za socijalni rad Nikšić.

Branka do danas pokušava da je vrati. 

– Prije nego što sam rodila D. imala sam koronu i zbog toga su me poslali u Podgoricu da se porodim. Rekli su da beba ima upalu pluća i da mora da ostane na d‌ječjem od‌jeljenju, ali nije imala koronu. Tamo je bila deset dana i nakon toga su iz došli socijalnog i rekli mi da beba mora da ide u hraniteljsku porodicu, a zašto ne znam. Nemam nijednu potvrdu na osnovu čega mi je dijete oduzeto – kaže Branka u razgovoru za "Dan" i dodaje da su joj iz socijalnog kazali da je sva dokumentacija u Centru, ali joj je nisu dali.

Tada joj je rečeno da su problem loši uslovi u kojima živi, ali kako je svoje prethodno četvoro d‌jece podigla u Banjanima, u mjestu Progradina, gdje su uslovi bili još teži, smatra da to nije dovoljan razlog da sada kada žive u kući sa boljim uslovima ne može da podigne peto dijete.

– Međutim, nijesam dobila nikakav dokument u kojem su navedeni razlozi zbog kojih su mi uzeli dijete – tvrdi Branka.

Te godine je, kaže, bila konstantno pod depresijom.

– Vidite i sami kakva je kuća, sve je sređeno i čisto. Dolaze svakodnevno iz socijalnog da provjeravaju uslove. Ovdje smo došli poslije mog porođaja. Imamo dnevnu, tri spavaće sobe, kupatilo, kuhinju, terasu, dvorište, drvaru i garažu. Imamo sve uslove. Nije realno, jer ako može četvoro d‌jece sa se podigne sa majkom u lošim uslovima, zašto ne bi moglo i peto u boljim – ističe Branka.

Ona je prošle godine saznala gd‌je je njena kćerka i ponekad odlazi da je vidi, a ne zna da li zna da joj je ona mama, pošto je ne oslovljava tako kada je vidi.

– Pokušala sam da je vratim, ali nemam para da idem na sud, niti želim da se sa njima gonim po sudu kako bih ostvarila pravo da vidim dijete. Nisu mi dali ni broj ni adresu gd‌je mi je dijete, ali sam saznala sa potvrde za dobijanje materijalnog dodatka – kaže Branka.

Ona ne radi, ponekad privatno zaradi dnevnicu od čišćenja, a od Centra za socijalni rad nije dobijala pomoć osim dodatka od oko 100 eura, koji je sada povećan i koji joj slijedi po zakonu, a sada prima i d‌ječiji dodatak. Alimentaciju ne dobija.

– Pomažu mi Crveni krst i Narodna kuhinja koju vodi Konstantina Vojinović, i to me je spas. Od njih svakodnevno dobijamo hranu. Preko nevladine organizacije "Izvor života", koju vodi Vojinović, dobili smo ovu kuću, a sve u cilju kako bih vratila svoje dijete – kaže Branka i dodaje da im je veoma zahvalna, kao i organizaciji "Za Srbe", koja je takođe krenula u akciju da im se obezbijedi krov nad glavom.

Najteže je, ističe Branka, kada je d‌jeca pitaju "majko, kada će nam doći sestra" i što nema odgovor na to pitanje jer i dalje traži razlog što joj je oduzeta. Inače njena d‌jeca koja idu u školu su dobri đaci, vaspitani i pomažu joj sve što treba.

"Dan" iz Centra sa socijalni rad Nikšić nije dobio odgovore na poslata pitanja o ovom slučaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.