Na sjeveru Kosova glasanje za smenu albanskih gradonačelnika

Na sjeveru Kosova glasanje za smenu albanskih gradonačelnika

"U Severnoj Mitrovici u prvom satu od otvaranja biračkih mesta niko nije iskoristio pravo glasa", javio je novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mesta.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku u nedelju se glasa za ili protiv smene albanskih gradonačelnika.

"U Severnoj Mitrovici u prvom satu od otvaranja biračkih mesta niko nije iskoristio pravo glasa", javio je novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mesta.

Ista situacija je u Zubinom Potoku, na biračkom mestu u zgradi opštine.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa ima 46,556 birača, od kojih su 1.461 novi.

Po odluci Centralne izborne komisije, u Leposaviću je otvoreno osam biračkih mesta u kojima se glasa od sedam do 19 časova.

U Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici otvoreno je po pet biračkih mesta.

CIK je morao da pronađe alternativne lokacije za biračka mesta, jer obrazovne institucije koje u četiri opštine na severu Kosova rade u sistemu Srbije nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Građani sa "DA" ili "NE" mogu da odgovore na pitanje da li se slažu da gradonačelnik u njihovoj opštini bude razrešen.

Šta nakon glasanja u nedelju za smenu gradonačelnika na severu Kosova?

Da bi glasanje bilo uspešno neophodno je da opciju "DA" zaokruži najmanje 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u svakoj od četiri opštine na severu Kosova.

Nakon toga rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Ukoliko glasanje bude neuspešno, gradonačelnici ostaju na vlasti a nova inicijativa za njihovu smenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Većinsko srpsko rpsko stanovništvo u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ne prihvata albanske gradonačelnike ali je izvesno da 21. aprila ne glasa za njihovu smenu jer je na bojkot pozvala Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Albanski gradonačelnici su na vlast došli jer je Srpska lista pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023. koji su organizovani nakon što su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022. na inicijativu te stranke.

Ta partija je u međuvremenu zatražila nove izbore i podržala peticiju građana za smenu gradonačelnika, da bi 7. aprila saopštila da na glasanju za smenu gradonačelnika neće učestvovati.

Glasanje 21. aprila se organizuje na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova izdala posle pritiska međunarodne zajednice da raspiše nove izbore u opštinama na severu.

Izvor:Slobodna EVROPA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.