Njemačka se suočava s tužbom za genocid u Gazi

NAJVIŠI SUD UN

Njemačka se suočava s tužbom za genocid u Gazi

Njemačka se suočava sa optužbama Nikaragve na najvišem sudu UN u Hagu da je "omogućavala počinjenje genocida" nad Palestincima vojnom i političkom potporom Izraelu.

Nikaragva je tužila Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), zahtijevajući od sudija da hitnim mjerama spriječe Berlin da Izraelu dostavlja oružje i drugu pomoć.

Sebastijan Fišer, porparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova, rekao je novinarima uoči saslušanja: „Odbacujemo optužbe iz Nikaragve“.

„Njemačka nije prekršila niti Konvenciju o genocidu niti međunarodno humanitarno pravo i to ćemo u potpunosti dokazati pred Međunarodnim sudom pravde“, dodao je Fišer.

Nikaragva će iznijeti svoje argumente, a Njemačka bi trebala odgovoriti sjutra.

U podnesku sudu na 43 stranice, Nikaragva tvrdi da Njemačka krši Konvenciju Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948., donesenu nakon holokausta.

„Slanjem vojne opreme i sada uskraćivanjem sredstava UNRWA-i (UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice)… Njemačka olakšava počinjenje genocida“, kaže se u podnesku.

„Podbačaj Njemačke je tim više za osudu s obzirom na to da je Njemačka s Izraelom uspostavila privilegovani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utiče na ponašanje te zemlje“, dodala je Nikaragva.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da donese odluku o „privremenim mjerama“ – hitnim naredbama koje se izriču dok sud razmatra širi slučaj.

„Imperativno je i hitno“ da sud naredi takve mjere s obzirom na to da su u pitanju životi „stotina hiljada ljudi“, stoji u nikaragvanskim argumentima.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.