UKRAJINA PREDALA AVDIJIVKU: Sirski izdao naređenje, vojska se povlači iz grada, jedna od NAJVEĆIH POBJEDA Rusa od početka rata

UKRAJINA PREDALA AVDIJIVKU: Sirski izdao naređenje, vojska se povlači iz grada, jedna od NAJVEĆIH POBJEDA Rusa od početka rata

Oružane snage Ukrajine dobile su naređenje da se povuku iz Avdijivke!

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski saopštio je noćas odluku o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz grada.

- Na osnovu operativne situacije oko Avdijivke odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u defanzivu - napisao je Sirski na Fejsbuku.

Sirski je dodao da su vojnici "dostojanstveno ispunili" svoju vojnu dužnost.

- Učinili su sve da unište najbolje ruske vojne jedinice i nanijeli su neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Preduzimamo mjere za stabilizaciju situacije i očuvanje položaja. Životi vojnog osoblja su najveća vrijednost. Avdijivku ćemo ipak vratiti - napisao je Sirski.

Novinska agencija Ukrinform, pozivajući se na generala Aleksandra Tarnavskog, komandanta Grupacije Oružanih snaga Tavrija, navodi da se ukrajinske trupe već povlače sa uništenih položaja i da je nekoliko vojnika zarobljeno. Tarnavski navodi da se borbe u gradu nastavljaju.

- Prednost u granatama je 10 prema 1 i nalazimo se pod stalnim bombardovanjem tako da je ovo jedina ispravna odluka. Opkoljavanje nije dozvoljeno, ljudstvo je povučeno, naši vojnici su zauzeli odbrambene položaje na određenim linijama - rekao je Tarnavski.

Ruski vojni bloger Ribar navodi da još nije jasno da li će se iz Avdijivke povući i Treća jurišna brigada koja je zauzela položaje u fabrici koska na sjeveru grada.

- Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski zvanično je najavio povlačenje iz nastajućeg okruženja i stvarnu predaju Avdijivke. Odluku je prema njegovim riječima diktirala potreba da se spasu životi ukrajinskih vojnika i povuku na povoljnije linije odbrane. Što se tiče zatvorenika sve je jasno. Nejasno je da li će Oružane snage Ukrajine zadržati u hemijskom kombinatu i da li će žurno zauzeti odbrambene položaje na liniji Berdiči-Orlovka ili će se povući do Semenovke - navodi Ribar.

Bloger ipak smatra da Ukrajina ipak neće napustiti koksaru:

- Avdijivska koksara verovatno neće biti napuštena niti će se povući dalje od Lastočkina. Ukrajinske formacije su imale dovoljno vremena da opremaju rezervne položaje. Ako Oružane snage Ukrajinene napuste AKHZ, komandant operacije, general-pukovnik Andrej Mordvičev, najverovatnije će odlučiti da je zaobiđe i izgladni protivnika. Slično se dogodilo u fabrici Iljič i Azovstalu u Marijupolju. Tamo je donio sličnu odluku. Čišćenje grada trajaće najmanje nekoliko dana jer je potrebno očistiti mine i detaljno pregledati stambena naselja. Najvažnije je ne izgubiti zamah i ne dozvoliti neorganizovanom neprijatelju koji je van kontrole da dođe sebi i pružiti mu priliku da zauzme stabilnu odbranu.

Ribar navodi da nije tačno da su ukrajinske trupe već povučene iz Avdijivke.

- Džepovi otpora su ostali u gradu. Brojne grupe Oružanih snaga Ukrajine su izgubile kontakt i kontrolu tako da možda ni ne znaju za odluku o povlačenju - navodi Ribar i dodaje da je pokušaj proboja kroz polja u pravcu Lastočkina završen kobno za mnoge ukrajinske vojnike.

 

Izvor:Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.